Door: F Lomans
Lomans

Mannenpraat: is het kosher om over de zelfmoordpoging van Rachel Hazes te schrijven?

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans. Het is een ongeschreven wet voor journal...

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.

Het is een ongeschreven wet voor journalisten om voorzichtig te zijn met schrijven over zelfmoorden. Want om de een of andere reden schijnt zelfmoord besmettelijk te zijn. Toen Kurt Cobain zich een kogel door zijn kop joeg, werd het onmiddellijk mode voor jongeren om dat ook te doen. Je ziet het ook bij het lezen van overlijdensberichten. Vaak moet je tussen de regels door lezen om te ontdekken dat het een geval van zelfdoding is. Toen Herman Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel sprong, werd dat dan weer geen rage. Maar Herman was oud, dopey en versleten. Een ander verhaal.

Om een lange kwestie kort te maken: was het oké van Privé om zo uitgebreid te berichten over de zelfmoordpoging van Rachel Hazes? Wij hebben onze twijfels. Misschien ook wel omdat we na lezing er niet van overtuigd waren dat het wel een serieuze poging tot zelfdoding was. Zou ook, vanwege een aanhoudende depressie, wel eens een ongelukje kunnen zijn. Niet één dozijn pillen geslikt, maar twee, want de eerste portie vergeten. Zoiets.

En de verklaring vonden wij ook net wat te simpel. Gebrouilleerd met zoon en schoondochter, kleinzoon nog steeds niet gezien. Dat moet wel tot iets ergs lijden. Zou kunnen, is lang niet zeker.

Lees uit deze serie ook: de liefde in de familie Hazes kent geen grenzen

En als dan ook nog eens in één adem wordt gemeld dat deze Pasen misschien gebruikt zou gaan worden om tot een verzoening te komen, dan neemt dat onze twijfels bepaald niet weg.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl.

Nog één ding: heeft Rachel Hazes erom gevraagd dat dit nieuws groot naar buiten gebracht zou worden? Nee, ze heeft alleen laten melden dat ze in een ziekenhuis opgenomen is. Niet dat ze een eind aan haar leven wilde maken.

Dus wij neigen naar: niet over deze zelfmoordpoging schrijven. Hoewel we het besmettingsgevaar in haar geval niet hoog inschatten, want een rolmodel is ze waarschijnlijk voor niemand. Desondanks hopen we ook dat het eindelijk eens goed gaat komen met de familie van onze goede vriend en beste Nederlandse zanger aller tijden André Hazes.

Want het leidt natuurlijk wel verschrikkelijk af van waar het allemaal echt om gaat: namelijk het levend houden van André's erfenis, zijn prachtige muziek.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws