Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland

Elke dag op deze positie Mannenpraat. Met vandaag: een blote Freek Vonk Om een blote Freek Vonk te kunnen observeren ho...

Elke dag op deze positie Mannenpraat. Met vandaag: een blote Freek Vonk

Om een blote Freek Vonk te kunnen observeren hoeven 'Vonkenaars' (even uitleggen: zoals een Vogelaar vogels observeert, observeert de Vonkenaar Freek Vonk) niet eindeloos te gaan wachten op het moment dat Nederlands meest bekende slangenfluisteraar zich eindelijk voor veel geld laat verleiden om mee te doen aan Adam zoekt Eva VIPS.

Dat gaat ook nooit gebeuren want Freek Vonk heeft centen zat en gaat in zo'n programma waarschijnlijk meer op in de locale fauna dan in die blote vrouwen die daar rondlopen. Maar dat terzijde.

Freek heeft een verslaving: de sauna. In in plaats van een sauna in zijn eigen huis te laten aanleggen, gaat hij wel vier tot vijf keer per week (waar haalt hij de tijd vandaan?) naar een openbare sauna. Dat mensen hem daar in al zijn glorie kunnen bewonderen deert hem niet (meer), vertelt hij in de Veronica gids, of, zoals de journalist die hem interviewt het subtiel omschrijft: 'hij laat zijn liaan gewoon slingeren in het openbaar'.

De eerste keer dat hij in zijn sauna kwam nadat hij bekend was geworden via televisie was het wel een beetje gek, geeft hij in het interview toe. “Ik werd aangestaard en aangesproken door mensen; zij in hun nakie en ik ook. Maar nu ben ik er vast gast en ken ik alle andere vaste gasten. Ik hou van de temperatuurverschillen, van honderd graden tijden een opgieting naar afkoelen in een dompelbad. Ik geloof dat het me gezond houdt en ik kan er goed nadenken. Alle grote problemen lijken op te lossen tijdens een dagje sauna.”

Dus: aan 'Vonkenaars' die de bioloog in ontspannen toestand in een van zijn favoriete biotopen willen observeren: het ís mogelijk. Nee, hij verklapt niet naar welke sauna hij gaat. Freek moet zelf ook soms weken zoeken voordat hij een slang in het wild heeft gevonden.

M. de la Haye