Mannenpraat: Eberhard van der Laan neemt afscheid van zijn stad in 'Zomergasten'

Elke dag rond deze tijd Mannenpraat. Met vandaag: Eberhard van der Laan. Wordt het programma Zomergasten de zwanen...

Elke dag rond deze tijd Mannenpraat. Met vandaag: Eberhard van der Laan.

Wordt het programma Zomergasten de zwanenzang van burgemeester Eberhard van der Laan? De Amsterdamse burgemeester heeft uitgezaaide longkanker in een vergevorderd stadium. Zo vergevorderd dat hij het programma niet live durft te doen uit angst onwel te worden tijdens de opnamen.

De sympathieke van der Laan wordt steeds zwakker maar is dus toch op 30 juli te zien als gast in het avondvullende programma van de NPO. “Ik word behandeld in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het gaat moeilijk. Het is een rotziekte in een vergevorderd stadium. Ik voel me de ene dag beter dan de andere dag. Ik ben er nog onder behandeling. Ik houd het zo lang mogelijk vol. Ik word geweldig geholpen en alle briefjes en bloemen zijn heel ondersteunend. Ik mag Zomergasten opnemen in de week ervoor,” zegt hij, “dat vind ik wel belangrijk.”

In Amsterdam komen al initiatieven tot stand om de uitzending in publieke ruimten te bekijken. “Laat ze vooral genieten op een mooie zomeravond van de parken of De Balie,” zegt van der Laan. “Ik hoop dat ze veel plezier hebben waar ze kijken.” Plezier zal op die beladen zondagavond niet de overwegende emotie zijn. Meer een stad die afscheid neemt van een geliefde burgervader. Zakdoekjes bij de hand, voorspellen wij. Zelf gaat Eberhard van der Laan de uitzending thuis met zijn familie bekijken, “een beetje zenuwachtig of alles wel goed overkomt.”  

M. de la Haye