Mannenpraat: de reden waarom we niets weten over Matthijs van Nieuwkerks privéleven

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans. In het nieuwe nummer van HP/De Tijd kome...

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.

In het nieuwe nummer van HP/De Tijd komen vriend en vijand aan het woord over Matthijs van Nieuwkerk. Mooi verhaal, daar niet van, maar misschien nog wel opvallender dan de mensen die iets over hem zeggen, is het aantal mensen dat weigert iets over hem te zeggen. Met name medewerkers en ex-medewerkers van De Wereld Draait Door zwijgen als het graf. Het lijkt een beetje op de Italiaanse maffia; als je daar je mond durft open te doen richting journalisten, politie of justitie, dan heb je een dag later het hoofd van een paard in je bed liggen.

Nou denken wij niet dat Van Nieuwkerk dit soort methodes hanteert, maar dat er enige angst bestaat om iets over de presentator naar buiten te brengen, mag duidelijk zijn. En nu, in tijden dat er geruchten gaan dat dit wel eens het laatste Van Nieuwkerk-seizoen bij DWDD zou kunnen zijn, lijkt het allemaal nog gevoeliger te liggen.

Iedereen beseft: Van Nieuwkerk is machtig en je kunt beter zijn vriend dan zijn vijand zijn. Want als je een boekje wilt verkopen of een cd onder de aandacht wilt brengen, dan is DWDD de kortste weg naar succes.

Dus blijft het bij geruchten over zijn soms wat dictatoriale gedrag bij DWDD en nog vagere geruchten over dames waarmee hij wel eens iets gehad zou kunnen hebben. Afzenders van die geruchten blijven altijd onbekend. Voor alle duidelijkheid: Van Nieuwkerk is een weergaloze presentator. “Matthijs is het grootste talent van de publieke omroep,” zegt Jort Kelder in het HP/De Tijd-verhaal. Klopt.

En over zijn megasalaris zegt René van der Gijp: “Ik vind ook dat hij zich moet houden aan de Balkenendenorm. Dan wordt er gezegd: ja maar, Matthijs is een fenomeen. Nou, daar ken ik er meer van. Bovendien weet Matthijs dat Erland Galjaard hem dolgraag wil hebben voor een nog veel hoger salaris. Vind je het te ordinair dat Gilette je programma onderbreekt, blijf dan bij de publieken voor de vastgestelde norm.” En dat klopt ook.

Met Van Nieuwkerk zal het allemaal wel goed komen. Zijn privéleven zal een gesloten boek blijven en dat is terecht. Dat soort vragen stelt hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Humberto Tan, ook niet aan zijn gasten. En ja, dit wordt zijn laatste DWDD seizoen. En ja, hij gaat een late night talkshow doen. En ja, bij RTL. En ja, Eva Jinek neemt DWDD over.

Weet u dat.