Door: F Lomans
Lomans

Mannenpraat: Astrid Holleeder breekt ons hart en wenst haar broer iets ergs toe

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans. Zelf noemde Astrid Holleeder haar boek J...

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.

Zelf noemde Astrid Holleeder haar boek Judas ook een vorm van verraad. Ze had haar broer Willem verraden. Omdat ze niet anders kon. “Het is wel je broer... Ik heb mijn eigen broer verraden...”

Ze wist dat ze daardoor met stip op nummer één van haar broers dodenlijst kwam, waardoor ze alleen nog naar buiten kan met kogelwerend vest, nekbescherming en helm.

Judas werd een mega hit, een van de allerbest verkochte boeken ooit.

Deze maand zit ze voor HP/De Tijd aan tafel met Sonja Barend en Teun van der Keuken om over familie te praten. Een even prachtig als hartverscheurend verhaal.

Als Holleeder over haar wrede jeugd praat, zegt ze: “Ik ben echt wel verknipt. En ik snap ook hoe gek mijn broer is. Dat snap ik heel goed.”

Zij had ook een Willem kunnen worden, dat beseft ze. “Ik probeer in ieder geval –dat is het minimale wat ik kan doen met zo'n verknipte achtergrond- om andere mensen geen schade toe te brengen. Daarom ben ik ook gaan getuigen tegen mijn broer: ik wilde dat het moorden stopte.”

Lees ook: Wie is de mysterieuze vrouw met wie Holleeder contact had?

Ze is in therapie. Of dat helpt? “Ja.” Want? “In het begin vond ik geweld bijvoorbeeld heel normaal. Ik kreeg een lach op mijn gezicht als het over geweld ging. Door mijn therapeute werd ik me daarvan bewust.”

Over haar gewelddadige jeugd en dat 'normale: “Ja, ik sloeg ook de jongetjes in elkaar. Alleen als het nodig was. Want ik werd natuurlijk zelf de hele dag, door mijn broertjes en door mijn vader, alle kanten op gemept, dus ik had helemaal geen behoefte aan nog meer geweld. Maar als het echt moet, dan moet het, zo ben ik opgevoed.”

Lees ook: Astrid Holleeder wilde haar broer dood

Ze begrijpt haar broer. “Ik weet dat ik in staat ben mensen pijn te doen. Mijn broer is een spiegel voor mij. Zo van: oké, zo kun je ook zijn.”

Ze vertelt wat ze altijd tegen haar moeder zei: “Je had hem bij de geboorte dood moeten bijten.”

Hoe haar broer aan zijn einde gaat komen? “Hij zal geen zelfmoord plegen. Dat zit niet in zijn aard. Hij gaat eerst zijn doel bereiken. En dat is mij laten vermoorden... Je mag het niet zeggen, maar het zou me niet slecht uitkomen als hij nou een keer een hartverknettering kreeg. Het zou een hoop oplossen.”

Kippenvel. Koop HP/De Tijd en lees het hele verhaal.

Lees ook: Holleeder 1 januari 2018 aan de bak

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws