Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: land ligt plat door grootste boerenprotest tot nu toe

Heb je vandaag in de file gestaan, dan kan dat maar zo te maken hebben met het reusachtige aantal trekkers dat vanochtend vroeg de weg op is gegaan. In het piepkleine plaatsje Stroe bij Barneveld wordt woensdag het grootste boerenprotest tot nu toe in Nederland georganiseerd. Naar verwachting doen ruim 20.000 boeren mee aan de actie 'Keer Den Haag de Rug Toe' tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Zien: land ligt plat door grootste boerenprotest tot nu toe

Al sinds de vroege ochtend waarschuwt Rijkswaterstaat mensen om in het midden van het land niet de snelweg op te gaan. Tractoren rijden daar in grote formaties overheen en dat kan voor gevaar zorgen bij automobilisten. Het resulteerde ook in een groot aantal files op de A1, de A12 en de A28.

De boeren demonstreren tegen de plannen van het kabinet om boerenbedrijven verplicht te laten sluiten om de stikstofuitstoot terug te dringen in een aantal gebieden. Vooral de regio waar Stroe toe behoort wordt hard getroffen door de maatregelen, daarom is dat vandaag het strijdtoneel van de demonstranten.

Politie kansloos

Het veld begint steeds voller te lopen en de snelwegen slibben dicht. Toch is het eigenlijk helemaal niet toegestaan om met een trekker over de snelweg te rijden. Waarom het toch gebeurt? Politiechef Willem Koelders sprak met Omroep Gelderland over de situatie op de wegen.

"We zien over het hele land wel enige duizenden tractoren toch op de snelweg samenkomen. Vanochtend hebben we op een aantal plekken tractoren tegen kunnen houden die de snelweg op wilden, maar een groot aantal ook niet. Als politie zijn we toen gaan afwegen: wat kunnen we doen?"

Nou, niet veel dus. De tractoren zijn simpelweg te groot om er als agent iets tegen te beginnen. "Je kan de boel gaan blokkeren, maar dan blokkeer je de hele snelweg met alle gevaren van dien. Je kunt beter de boel begeleiden zodat alles veilig in Stroe aankomt.

Als het merendeel van de boeren eenmaal op het grasveld in Stroe verzameld is, zullen op een podium verschillende sprekers aan het woord komen. Gedupeerde boeren en politici krijgen de kans om hun zegje te doen. Mocht u ergens vandaag nog in de file staan: trekker je niks van aan.

Nieuws
  • Pro Shots