Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Feyenoord-supporters vs. de politie vs. Roma-fans: het gaat los in Tirana

De spanningen lopen hoog op in aanloop naar de clash tussen de Rotterdamse club en AS Roma.

Feyenoord

Hulde voor Feyenoord. De ploeg uit de havenstad heeft een puike Europese toer achter de rug, met als kers op de taart: de finale in Tirana. In de Albanese hoofdstad nemen de Rotterdammers het pas woensdagavond op tegen AS Roma. De supporters van beide teams zijn echter al lang en breed geclasht met de lokale politiemacht.

Gevechten, traangas en arrestaties

Op dinsdagavond, een dag voor de finale, ging het namelijk los in Tirana. Er werd met stenen en glaswerk gesmeten, een politieauto is gesneuveld en er zijn een hoop klappen gevallen. Naar verluidt ontstond de rel omdat Albanese agenten de Feyenoord-fans en de Roma-supporters uit elkaar wilden houden. De twee groepen waren immers niet van plan om gezellig een pot Rummikub met elkaar te spelen.

Tijdens een poging de Nederlanders en de Italianen bij elkaar uit de buurt te houden, raakte de politie slaags met de meegereisde Feyenoord-fans. Een harde confrontatie, waarbij er onder meer met glas en stenen werd gegooid. De politie zette op zijn beurt traangas in. Even later was het ook raak tussen Roma-fans en de Albanese politiemacht.

Arrestaties

Volgens Albanian Daily News waren er zo'n tweehonderd Feyenoord-supporters betrokken bij de rellen. Datzelfde nieuwsplatform meldt ook dat er acht supporters van de club uit Rotterdam zijn opgepakt (andere bronnen spreken van een staandehouding, geen arrestatie) na een ruzie met een 45-jarige Albanees bij een café. De man is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volgens lokale autoriteiten zijn er in totaal zestig mensen opgepakt tijdens en na de rellen, waaronder twaalf Nederlanders. Het overgrote deel van de arrestanten kwam uit Italië.

'Onvermijdelijk'

Ahmed Aboutaleb, de Rotterdamse burgemeester die zelf ook in de Albanese hoofdstad aanwezig is, noemde de arrestaties 'onvermijdelijk', schrijft Hart van Nederland. Dit omdat er zoveel gezopen wordt door de fans. Vanavond om 21:00 vindt de finale plaats. Vanaf 19:30 doet Veronica live-verslag vanuit Tirana.

Nieuws
  • HvN, NU.nl
  • Videostill gruppaof_official