Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Het wilde leven van sexy stuiterbal Katja Schuurman

Het wilde leven van sexy stuiterbal Katja Schuurman

Uit de editie van woensdag 18 mei 2022: Wie hoort er in dit rijtje niet thuis: Jim Bakkum, Erica Meiland, Leco van Zadelhoffen en Katja Schuurman? Het goede antwoord: Katja. Want over de andere drie is verrassend genoeg wél een biografie geschreven, terwijl het leven van La Schuurman een rollercoaster is, waarin seks en drugs grote rollen spelen, er mannen (én vrouwen) bij de vleet voorkomen, wapens in haar villa worden gevonden, ze de nummer 1-positie bereikt in de hitlijsten en waarin op alles gedronken wordt. En dan zijn er ook nog de schandaaltjes, zoals met de sandaaltjes. Never a dull moment….

Zei je vroeger Katja, dan had je het over drop. Maar die tijd ligt achter ons. Mevrouw Schuurman heeft al jaren de vrij zeldzame status dat ze geen achternaam ter introductie behoeft. Net als Linda of Máxima. Dat was nog niet het geval toen de pas 19-jarige Katja Schuurman, dochter van een Surinaamse moeder en zus van actrice Birgit, haar opwachting maakte in de soap GTST. Ze mocht als Jessica Harmsen drie afleveringen meedoen, nadat ze zichzelf had aangemeld. Harry Klooster, die de casting deed, herinnert zich Katja’s aanmelding nog goed. “Ze kwam meteen in aanmerking voor een screentest. En toen we haar opnamen bekeken… Ze was overrompelend, sprankelend, het spatte meteen van het scherm af. En dan die licht-hese stem…” Katja mocht blijven. Vijf jaar lang zelfs. En haar carrière schoot als een raket de lucht in. Ze werd gevraagd voor het Engelstalige MTV om als videojockey het programma So 90s te presenteren. Het werd in veertien landen uitgezonden. Maar er was meer: het leek de mensen van GTST wel een aardig idee als Katja samen met collega’s Babette van Veen en wijlen Guusje Nederhorst een liedje zouden zingen. Gewoon, als promostunt. En een stunt werd het: de meezinger Ademnood stond 7 weken op 1 en de kroegen waar het drietal optrad, puilde uit met vooral hijgende Katja-aanbidders. Dat het aanstormend talent totaal niet kon zingen, ach, kniesoor. Katja kreeg het druk: elk dag een soap, elke week heen en weer naar Londen voor MTV en dan ook nog al die optredens in rokerige biertenten. In het programma 24 uur met… van Wilfried de Jong liet ze in 2013 weten dat het wel wat al te gortig was, haar leven tussen haar 19de en 26ste. Ze genoot van het succes, maar het maakte haar ook depressief en destructief.

“Hoe hoger anderen me op een voetstuk plaatste, hoe harder ik mezelf er vanaf trapte,” zei ze.

Tijdens de optredens overal in het land was ze een keer zo oververmoeid dat ze tijdens een optreden voor een paar duizend mensen in slaap viel op haar kruk.

In no time werd ze een sekssymbool. Ze verscheen naakt in Playboy, twee keer zelfs: in 2002 en 2004. En ze kocht al vroeg een stel nieuwe borsten. Haar beste aankoop ooit, vertelde ze in Veronica Magazine. Ze moest daar wel voor naar de bank, om een lening van 8000 gulden af te sluiten.

“Ik heb dat gedaan toen ik 21 was en het was een van de beste investeringen van mijn leven. Moeder Natuur was vergeten ze er bij mij op te zetten. Ik moest gewoon nog borsten hebben en die had ik niet. Fantastisch dat dit met een operatie kan en ze voelen ook echt van mij.” Katja maakt het allemaal niet uit; ze praat in de media overal over. Misschien één uitzondering: haar nichtje. Zij en zus Birgit kregen op heel jonge leeftijd een enorme klap te verwerken toen hun nicht door een man werd vermoord. Voor de zussen is dit altijd een jeugdtrauma gebleven.

So 90's: in GTST met Wik Jongsma en Jimmy Geduld

Seks, drugs & een filmrol

De oudste van de twee zussen werd van ‘zangeres’ en sekssymbool actrice. Dat was ze natuurlijk al in GTST maar al snel werd ze gevraagd voor de ene na de andere filmrol of serie. Eigenlijk wilde ze doorbreken als zangeres, maar dat was wishfull thinking. “Ik had daar het talent niet voor. Zingen vond ik eigenlijk het allerleukste, maar goed, je kan niet de hele tijd blijven playbacken.” En dus mocht ze opdraven in films als All Stars en Costa! en Oesters van Nam Kee, waarin haar sexappeal uitstekend tot zijn recht kwam. Maar op het witte doek bleek al snel dat ze meer kon dan alleen rondborstig zijn.

“Als actrice ben ik wel goed geworden, dat durf ik wel te zeggen.” Intussen ontpopte Katja zich in het echte leven als een mannenverslindster: eerst was er in 2002 een half jaartje Egbert Jan Weeber, die ze op de set van ‘Oesters’ versierde. Toen acteur Teun Kuilboer, daarna Fedja van Huêt, Ray Slijngaard van 2Unlimted, eventjes Ruben Nicolai van BNN, veelvraat Johnny de Mol, Gijs Staverman (zo schijnt) en toen: de ware. Zijn naam: Thijs Römer. De keurige, ingetogen telg van de bekende regisseursfamilie samen met de extravagante, soms hysterisch genoemde Katja. Ze namen elkaars naam aan en zo heette zij ineens Katja Römer-Schuurman en hij Thijs Schuurman-Römer.

De twee deden alles met elkaar, ook films maken. En dan ging het er heet aan toe. Zo speelden ze een pittige seksscène in de film Nieuwe Buren, naar het boek van Saskia Noort. Katja hierover:

“Het is spannend en ook onwijs leuk om met elkaar te spelen.

Het voegt iets toe aan onze relatie.” Nu we toch over seks hebben: Katja is er dol op. En dat schreeuwt ze ook van de daken. Toen ze voor de Vlaamse televisie werd geïnterviewd en het over seks ging zei ze onomwonden:

“Hoeveel hadden we er laatst in de jacuzzi? Zeven?” Stelde volgens Katja niet veel voor, zo zei ze tegen haar interviewer James Cooke, die ervan ging stotteren. “Hoeveel mensen gaan er niet uit elkaar? Vaak is de reden dat iemand vreemdgaat, dat die spanning er niet meer is. Ik vind stiekem veel erger dan open.”

Maar helaas, over ‘uitgaan’ weet Katja ook mee te praten. Het huwelijk met Thijs Römer, dat veelal in het teken stond van drank, drugs, seks en samen films maken, liep na acht jaar op de klippen. Thijs stopte acuut met drinken en Katja riep dat ze lesbisch zou worden en ach, we hadden haar al eens zien tongzoenen met Ellen ten Damme in Het Glazen Huis en ze had al zo vaak laten doorschemeren niet vies te zijn van vrouwen, dus waarom ook niet? Katja en Thijs, die dochter Sammie op de wereld hebben gezet, hebben wel nog steeds een uitstekende relatie en maakten na de breuk nog gewoon films met elkaar. Die waren niet altijd even succesvol, zoals het geflopte regiedebuut van Thijs: Het wapen van Geldrop. Een kleine week na de bioscooprelease was hij nog maar in één theater te zien: Lux in Nijmegen. Niet meer dan honderd mensen zagen de film. Katja was er ziek van. Niet van de flop, wel van de scheiding. Ze greep alles aan om ‘normaal’ te functioneren. “Het was een verschrikkelijk rotjaar,” zei ze in Volkskrant Magazine. “Ik kon niet slapen, ik nam slaappillen, oxazepam, rode wijn, het maakte niet uit; ik zat gewoon rechtop in bed. Het is niet normaal wat er dan in je lijf gebeurt. Ik ging hyperventileren, ik was de hele tijd duizelig en voelde schokjes.

Ik moest echt dingen slikken om normaal te functioneren.” Maar ze kwam eroverheen en nam Thijs zelfs mee naar Ecuador, voor de opnames van haar programma Return to Sender. Een spin-off van haar eigen ‘foundation’, want vergis je niet, Katja is toch echt meer dan alleen seks, drugs & een filmrol. In 2006 nam Schuurman het initiatief tot het oprichten van de fair trade organisatie nadat ze namens BNN naar India was geweest. Tegen magazine JAN zei ze: “Het begon bij de scavengers in India. Ik was daar voor BNN at work. Scavengers horen tot de allerlaagste klasse, ze mogen alleen de latrines leegscheppen.

Op veel plekken is geen riolering, dus de poep blijft liggen in de provisorische wc-pot. Met schalen op hun hoofd dragen die mensen de stront naar plekken waar het met as bestrooid blijft liggen. Het zijn de onaanraakbaren – mannen en vrouwen, jong en oud. Ze worden bespuugd en met de nek aangekeken. Ik ben met een vrouw meegelopen. Ik ging haar helpen poep opruimen en raakte haar ook aan, daar snapte ze allemaal niks van. Ze was nog geen dertig. Prachtige vrouw om te zien, maar helemaal verscholen, alsof ze niet bestond. Ze schaamde zich. Die reis naar India was voor mij de directe aanleiding voor de oprichting van Return to Sender, een organisatie die allerlei mooie, ambachtelijk gemaakte producten voor een eerlijke prijs koopt van producenten in arme regio’s in de wereld, en dat via designwinkels en onze eigen webshop verkoopt in Nederland. Daar ben ik een groot deel van mijn tijd mee bezig.”

Katja ten voeten uit. Een stuiterbal met een groot hart. En iemand die vaak zegt wat ze denkt en dat valt niet altijd in goede aarde.

Zoals met Job Gosschalk, de casting-director die in 2018 werd verdacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij meerdere acteurs. Katja zei over hem: “Ik vind het een ongelooflijk toffe pik, ja. Job Gosschalk is een hartstikke te gek iemand, maar hij heeft wel een aantal ontzettend stompzinnige dingen gedaan. Maar wie is er perfect? Vanzelfsprekend keur ik zijn gedrag, wat hij in een aantal gevallen écht heeft gedaan, heel erg af. Dat doet hij ook van zichzelf.” Katja werd gevraagd of ze weleens in zijn slachtoffers verdiept. “Ik heb me er nauwelijks mee beziggehouden. Ik heb me heel erg beziggehouden met mijn vriend.” Dit werd haar niet in dank afgenomen. Net als haar rol in de Van Bommel-reclame, onlangs. Ze was voor het schoenenmerk helemaal naar een lokaal dorpje op het Afrikaanse Zanzibar gevlogen. Veel mensen vonden niet alleen de setting discutabel –er waren arme kindjes zonder schoenen als figuranten afgebeeld – maar ze wezen ook op de locatie van de shoot. Terwijl de liefdadige en milieubewuste Katja andere mensen maant om hun CO2uitstoot terug te brengen, vliegt ze zelf 15.000 kilometer om twee sandalen op de foto te laten zetten, zo luidde de kritiek. Bij Jinek kreeg ze de kans zich te verweren en vond de ophef maar overdreven. “Ik begrijp dat er zo’n ophef is omdat er tegenwoordig over heel veel dingen snel ophef is, hè. Je doet het snel niet goed. Tegenwoordig zijn er heel veel kleine websitejes en grote websites, die moeten allemaal gevuld worden.”

OVER HAAR BORSTEN: ‘EEN VAN DE BESTE INVESTERINGEN VAN MIJN LEVEN. MOEDER NATUUR WAS VERGETEN ZE ER BIJ MIJ OP TE ZETTEN’

Wapens in huis

Terug naar de mannen. Want anders raken we het spoor bijster. Na de oxazepam en de wijn kwam Freek van Noortwijk ineens in beeld. Een horecaman, weer eens wat anders. Veertien jaar jonger dan zij. Het verhaal gaat dat Katja nog in de scheiding lag toen de twee samen op een horecatoilet belandden. En daar waren ze niet om een rol wc-papier te vervangen. Tegen Edwin Evers zegt ze: “Als ik Freek zie gaat alles in mijn lijf wat met seks te maken heeft, direct aan.” In 2019 trouwden ze, maar niet voor de wet. Ze kregen in 2020 een dochter met de bijzondere en dus zo bij Katja passende naam Coco Loulou. Twee jaar later barstte de bom. Katja maakte dit in een post op haar Instagram bekend. De reden: ze verschilden te veel van elkaar. “Hoe hartverscheurend het op dit moment ook is, we weten zeker dat we haar (Coco Loulou) en onszelf zo uiteindelijk gelukkiger maken.” En nu? Pint u ons er niet op vast maar volgens ‘de bladen’ doet ze het nu met de 29-jarige Niek Schrijvershof, waar niets over bekend is behalve dat hij uit Pijnacker komt en dat zijn nieuwe vlam van 47 zijn moeder had kunnen zijn. Gezever over leeftijd – Freek van Noortwijk was zoals gezegd veertien jaar jonger – daar moet Katja niks van hebben. Toen ze nog met de kok was, zei ze tegen Veronica: “Wat doet leeftijd ertoe als je iemand superleuk vindt? Bovendien hebben we fantastische seks, dus wat wil je nog meer? Er gaan veel relaties stuk als dat niet oké is.” Seks, seks, seks: Katja praat er vaak over. Wat vindt Sammie, nu bijna 12, daar eigenlijk van? “Mijn dochter haat het als ik in de media over seks praat. En dat snap ik ook. Mijn vader en nog wat andere mensen haten dat overigens ook. Maar ik ben heel open en ik geneer me eigenlijk voor heel weinig.” En er is ook balans, toch wel. “Ik geniet ook van yoga en gezond leven,” zei ze ooit tegen de JAN. “Als je de dingen in balans kunt doen, dan is dat toch mooi, dat verrijkt je leven. Mijn eerste zomer met Freek was echt een groot feest, daarna was het: nu even een andere modus. En gingen we aan de thee en groentes. Ik geniet van drugs, maar met mate. Behalve dan op de avond zelf, dan zeker niet met mate.”

Intussen is de rijzende ster niet van de buis en het filmdoek weg te slaan. Voor BNN maakte ze dappere programma’s samen met Bridget Maasland. In 2003 speelde ze een hoofdrol in de film Interview van Theo van Gogh, samen met Pierre Bokma. In 2004 volgde Cool, ook van Van Gogh, die dat jaar werd vermoord. Een jaar later presenteerde zij de documentaire Prettig weekend, ondanks alles, waarin door de journalist Stan de Jong het politieonderzoek naar de Hofstadgroep werd geanalyseerd. Een duizendpoot, ja zo kan Katja S. wel genoemd worden. Katja S.? Was ze dan ook eens crimineel? Nou, even was ze een verdachte. In haar villa in Vinkeveen werden bijna twintig zeer zware wapens en veel drugs gevonden. Maar wat bleek: ze had het huis via een makelaarskantoor verhuurd aan ene Fred R., die ook verdacht werd van doodslag en poging tot doodslag. Not guilty dus.

‘ER IS EEN ONSTERFELIJKHEIDSPIL IN ONTWIKKELING, DAN VEROUDER JE NIET MEER. IK HEB MIJ DIRECT AANGEMELD ALS TESTPERSOON’

Destructieve neigingen

Katja is geen crimineel. Wat is ze eigenlijk wel, privé? Waarom houden mannen als Thijs Römer en Freek van Noortwijk het uiteindelijk niet met haar uit? Freek noemt Katja ‘de chaos zelve’ en kon moeilijk omgaan met haar ‘ADHD’. En dan heeft ze ook nog dwangneuroses. Tien jaar terug vertelde ze daar openhartig over bij de VPRO. “Daar slik ik wat voor.” Katja heeft onder meer een teldwang en ondervindt veel last van de aandoening. “Het zit me in de weg bij het genieten van het leven,” legt ze uit. “Bijvoorbeeld op vakantie. Als het er ’s ochtends in schiet, weet ik dat ik het die dag niet meer kan herstellen.”

Het leven van Katja Schuurman bestaat echt uit uitersten. Slopende pijn en uitbundige euforie. Dat laatste vooral tussen de lakens.

“Na jaren is er nog steeds zelden een dag dat wij geen seks hebben, soms op een dag meerdere keren,” zei ze in 2020, toen nog met Freek. “Ik vind het niet oké als Freek zonder mij met een ander naar bed gaat. We vinden het wel leuk als er soms een ander bij komt.” In de JAN: “Ik jaag in alles geluk en genot na met eten, drinken, lachen, vrijen.” Maar ook: “Ik heb crisismomenten gekend dat ik vrij letterlijk geen lucht meer had. Ik besta bij uitersten. Living in the fast lane. Het klinkt stoer, alleen: ik kon mezelf niet meer afzetten. Maar het belangrijkste is: ik lééf.”

Dat kun je wel zeggen. En wij moge meegenieten want in de media vertelt ze alles. “Na mijn 19de heb ik periodes gehad dat ik redelijk ontspoorde. Ik had destructieve neigingen, die zich met name uitten in excessief gebruik van alcohol en ook wel van drugs. Van cocaïne werd ik ineens superscherp. Ik dacht: kut, waarom heb ik dit niet eerder uitgevonden? Ik gebruikte coke op een draaidag, en dan met de deur van de kleedkamer een beetje open – zodat anderen het zouden kunnen ontdekken. Zo probeerde ik het mezelf opzettelijk moeilijk te maken; ik vond dat het leven me wel erg makkelijk afging. Slapen lukte alleen als ik gewoon omviel van de drank, dan moest ik mezelf geforceerd uitschakelen.”

En nu? “Dit is twintig jaar geleden, hè?” Nu is ze 47. “Ik wil met alle plezier achthonderdduizendmiljard jaar leven.” Ze was één keer hoofdredacteur van een magazine. Nee, niet als Linda en Wendy met haar voornaam op de cover, maar voor de eenmalige uitgave Dood. Daarover: “Juist omdat het thema me zo fascineert. Ik weet nu van alles. Er is een onsterfelijkheidspil in ontwikkeling, dan verouder je niet meer. Ik heb mij direct aangemeld als testpersoon.”

Lang leve Katja!

Entertainment
  • ANP, BrunoPress