Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De brute moorden van super-hitman Randall D.

De brute moorden van super-hitman Randall D.

Uit de editie van 24 november 2021: Onlangs werd de 40-jarige Randall D. uit Amsterdam-Zuidoost in zijn cel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie op Lucas Boom in juni 2015. Hij was in november 2015 al opgepakt in de zaak, maar kwam na drie maanden op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Randall D. zat al vast voor de vergismoord op de onschuldige stagiair Mohammed Bouchikhi (17) in een Amsterdams buurthuis in 2018. Dat zijn niet de enige wapenfeiten waarvan justitie hem verdenkt. Een overzicht.

In juni dit jaar is Randall D. op Curaçao onderweg naar de supermarkt als hij plotseling door een arrestatieteam wordt overrompeld en opgepakt. Politie en justitie zoeken hem op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van stagiair Mohamed Bouchikhi. Daarover zo meer. Eerst terug naar het begin. Randall D. wordt in 1981 geboren op Curaçao, op zijn 9de verhuist hij naar Amsterdam-Zuidoost. Zijn moeder volgt een jaar later, zijn vader blijft buiten beeld. De Curaçaoënaar komt in de hoofdstad al op jonge leeftijd in aanraking met criminaliteit en bouwt gaandeweg een fors strafblad op. Hij maakt volgens de opsporingsdiensten deel uit van een groep die in 2015 bij meerdere moordaanslagen betrokken is.

De eerste in die reeks is de moord op de Amsterdamse beroepscrimineel Lucas Boom (43). Die wordt op 9 juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag door mannen met automatische vuurwapens neergeschoten. Tientallen bassischoolleerlingen zijn getuige van het schokkende tafereel. Ze zien drie mannen in het zwart uit een bestelbusje stappen en het vuur openen op Boom. Die wordt geraakt door meerdere kogels en overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. De schutters vluchten in het busje dat later brandend wordt teruggevonden in Amsterdam-Noord. Lucas Boom (alias ‘Puk’) gold als een vertrouweling en geweldsman van Willem Holleeder; hij knapte klussen voor hem op. Hij werd in 2014 veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het binnenhalen van 128 kilo cocaïne in de Antwerpse haven en was vrij in afwachting van het hoger beroep in die zaak. In dezelfde Antwerpse drugszaak werd de Amsterdamse kickbokser Hesdy Gerges tevens tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Ook drugshandelaar Patrick Brisban was medeverdachte in de zaak. Brisban werd eind 2012 geliquideerd bij zijn woning in Diemen-Noord. Lucas Boom was volgens justitie mogelijk betrokken bij die moord.

Als Randall D. in november 2015 wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Boom, draagt hij een vuurwapen in zijn broekband. Toch komt hij na drie maanden voorarrest op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Ook tegen vijf andere verdachten is het bewijs te mager om ze in hun cel te houden. Ze blijven wel verdachten in de moordzaak.

Lucas Boom gold als een vertrouweling van Willem Holleeder.

Zeven kogels voor Pjotr

Bijna zes jaar na zijn arrestatie wordt D. op 19 oktober 2021 opnieuw gearresteerd voor de moordaanslag in Zaandam, ditmaal in zijn cel. De recherche denkt de rol van Randall D. als één van de uitvoerders van de liquidatie alsnog hard te kunnen maken. Volgens Het Parool vooral op basis van een verklaring van een anonieme getuige. Ook drie andere verdachten worden in de dagen daarna in hun cel aangehouden voor de geruchtmakende moord op Boom. Het gaat om Atif M. (39), Qio C. (32) en Genaro L. (29). Deze drie verdachten zijn in december 2018 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot lange celstraffen voor de liquidatiepoging op Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen-Noord, eind 2015. Pjotr werd zeven keer geraakt, maar overleefde wonderwel. Vermeende schutters Atif M. en Qio C. kregen daarvoor de maximale celstraf van twintig jaar. Spotter Genaro L. kreeg 13,5 jaar cel. Atif M., Qio C. en Genaro L. zijn na aanhouding in hun cel verhoord over de moord op Lucas Boom, maar zitten in die zaak niet meer in voorlopige hechtenis. Ze blijven wel verdachten in het onderzoek. Justitie ziet volop bewijs in de bewegingen van de PGP-telefoons van de vier verdachten, die in auto’s tijdens voorverkenningen, rond de liquidatie en tijdens het in brand steken van de bestelbus in de buurt zouden zijn geweest. Ze waren eerder ook al verdacht van betrokkenheid bij de moord. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde onlangs met de arrestatie van de vier verdachten ‘vermoedelijk alle uitvoerders van de liquidatie van Lucas Boom te hebben aangehouden’. In dezelfde zaak werden in december 2015 ook twee Hagenaars aangehouden die de vluchtauto zouden hebben geregeld, maar zij kwamen korte tijd later vrij.

Iraanse aanslagpleger

Randall D. speelt echter ook een rol in onderzoeken naar andere liquidaties. Met zijn PGP-telefoon zou hij volgens justitie in 2015 volop hebben gecommuniceerd met de tot levenslang veroordeelde crimineel Naoufal ‘Noffel’ F. Doordat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de beveiligde telefoon van D. weet te kraken, komt het Openbaar Ministerie op het spoor van ‘Noffel’ als opdrachtgever. De twee bespraken voorbereidingen van de liquidatie op de 56-jarige Iraniër Mohammad Reza Kolahi Samadi, die onder de schuilnaam Ali Motamed in Almere woonde en werkte als elektromonteur. Deze in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger zou hoofdverantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran, in 1981. Daarbij vielen 73 doden. Op 15 november 2015 heeft ‘Vieze’ (een chatnaam van Naoufal F.) volgens de opsporingsdiensten een ‘mooie klusje’ voor Randall D. Het gaat om een ‘torie in Almere’ rond een man bij wie al is ‘gepost’.

“Zeven uur in de ochtend gaat ie naar werek.” ‘Vieze’ vraagt D. een ‘osso (woning) in Almere te regelen’. De recherche denkt dat hiermee het onderduikadres wordt bedoeld voor de schutters na de moord. Randall D. en Noffel praten in PGP-berichten cynisch, achteloos en kil over het moordplan. D. vraagt aan Vieze wie er ‘moet gaan slapen’. Naoufal F. heeft geen idee om wie het eigenlijk gaat, maar dat ie uit de weg geruimd moet worden, is zo klaar als een klontje: “Bro, een Turk hij werkt gewoon alles electro shit of zo hij rijdt witte busje met eneco er op waar en hoe hij moet slapen weet ik niet en wil niet eens weten hahahah simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles.” Daarna volgen nog wat aanwijzingen.

Pjotr R. stuurde zijn auto de sloot in. Het bleek zijn redding.

Zo schrijft Vieze: “Poppen is belangrijk, maar er omheen nog belangrijker.” Als Randall D. het gesprek eindigt met: “Ik ga niet met iedereen in actie broer,” wordt dat op prijs gesteld door zijn opdrachtgever.

Maar van actie door D. komt het verder niet. Op 25 november 2015 (tien dagen na bovenstaand chatgesprek) pakt de politie hem op omdat hij ruim vijf maanden eerder Lucas Boom zou hebben doodgeschoten. De recherche vermoedt dat zijn plek daarna is ingenomen door Moreo M. uit Amsterdam-Zuidoost. M. zou de moord op Ali Motamed op 15 december 2015 in Almere samen met Anouar A. uit Amsterdam- West hebben gepleegd. Beiden zijn in 2019 veroordeeld tot 25 en 20 jaar cel voor de liquidatie.

Naoufal F. kreeg levenslang voor het aansturen van die moord. Randall D. zit dan vast. Hij wordt drie dagen verhoord over de liquidatie van Ali Motamed en vervolgens vrijgelaten. Als hij in februari 2016 vrijkomt, verstopt de recherche afluisterapparatuur in zijn kleding. D. zou aan andere criminelen hebben verteld dat hij geluk had gehad en noemde ook details over de bewuste liquidatie in Almere. Doordat hij zo onvoorzichtig was om zich te laten afluisteren, zou hij volgens Het Parool tot aan zijn arrestatie in de onderwereld zelf ook gevaar hebben gelopen. In mei 2016 zou Randall D. ’s nachts na een feest in een loods op bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen-Zuid verschillende schoten in de lucht en grond hebben gelost. Niemand raakt gewond. De schutters worden in een auto in Amsterdam-Zuidoost aangehouden. De inzittenden zijn twee mannen van destijds 29 en 34 uit Amsterdam en een vrouw uit Vlaardingen van 36. Het motief voor de schietpartij blijft onduidelijk.

Vergismoord op stagiair

Ruim anderhalf jaar later is Randall D. volgens justitie opnieuw betrokken bij een afrekening in het criminele milieu. Het gaat om de vergismoord op de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi (17) in Amsterdam op 26 januari 2018. De tiener heeft net boodschappen gehaald voor een kookles samen met andere jongeren in buurtcentrum Wittenburg op de Oostelijke Eilanden. In totaal zijn vijftien tot twintig kinderen en jongeren aanwezig. Sommigen zijn aan het gamen, anderen spelen een potje tafeltennis of doen aan kickboksen. De sfeer is ontspannen, maar slaat in één klap volledig om als rond 19.15 uur twee gemaskerde mannen met vuurwapens het buurtcentrum binnenstormen en duidelijk maken dat ze op zoek zijn naar een donkere jongen. Terwijl de mannen het gebouw doorzoeken, duiken de aanwezigen in doodsangst onder de tafels. Het vuursalvo dat vervolgens klinkt, treft de jonge Amsterdams- Marokaanse stagiair Mohamed Bouchikhi dodelijk. Ook vallen er twee gewonden: Gianni L. (dan 19) en een 20-jarige stagiaire van het buurthuis.

Elektriciën en aanslagpleger Ali Motamed woonde in een rijtjeshuis in Almere.

De politie noemt het later een wonder dat er niet nog meer kinderen zijn geraakt. De zwaargewonde L. wordt naar het ziekenhuis vervoerd en ’s nachts nog geopereerd. Veel kinderen in het buurthuis zijn getuige van het schokkende tafereel. Na het bloedbad is de verslagenheid in de buurt enorm. Tientallen buurtbewoners verzamelen zich in stilte op de plek des onheils. Enkele moeders zoeken nog naar hun kind. Diezelfde Gianni L. is twee maanden eerder ook al slachtoffer van een wilde schietpartij in de buurt. In de nacht van 22 op 23 november 2017 raken hij en drie andere tieners gewond in het nabijgelegen Kattenburg, op amper 200 meter van buurthuis Wittenburg. Voor de 19-jarige roc-scholier Ayman Mouyah loopt het minder goed af: hij overlijdt aan zijn verwondingen,.

Volgens justitie wilden de twee schutters (Randall D. en Emylio ‘Millie’ G.) in het buurtcentrum wraak nemen op Gianni L., die vlak daarvoor een forse aanvaring had met de zoon van D. De onschuldige Mohamed Bouchikhi zou door Millie zijn aangezien voor Gianni L. en met een kalasjnikov zijn doodgeschoten door een blunder. Millie raakte het daadwerkelijke doelwit ook, in zijn hals en borst, maar Gianni L. wist toch te ontsnappen. Toen Millie in een andere ruimte stagiair Bouchikhi op zijn buik onder een tafel zag liggen, dacht hij dat daar Gianni L. lag en schoot hij het verkeerde doelwit dood. Randall D. zou later in een afgeluisterd gesprek tegen een bekende hebben geklaagd dat hij zijn handlanger een duidelijke foto van het doelwit had laten zien en dat Millie hem ondanks de eerste rake schoten de kans gaf te vluchten. Doordat het pistool van D. haperde vuurde hij volgens justitie maar één rake kogel af. De 20-jarige vrouw die evenals Bouchikhi stage liep in het buurthuis en door een verdwaalde kogel aan haar been gewond raakte, hield aan het drama een posttraumatische stressstoornis over.

Noffel zit levenslang vast.

Zestien jaar cel

In juni 2021 wordt Randall D. op Curaçao gearresteerd op verdenking van de vergismoord op Mohamed Bouchikhi. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de recherche kreeg al snel na de brute schietpartij tips over de betrokkenheid van Randall D. en Millie. De laatste zit sinds februari 2020 een celstraf van zestien jaar uit voor de liquidatiepoging op ‘Meo’ H. in januari 2018 in Amsterdam-Zuidoost, een schietpartij drie weken later én openlijke geweldpleging. Zijn zaak loopt nog in hoger beroep. De rechtbank acht niet uitgesloten dat D. aan Millie de moordopdracht op Meo gaf, of dat hij een andere rol vervulde. Alleen ontbreekt daarvoor concreet bewijs.

Buurtgenoot Randall D. zou vlak bij de plaats delict zijn gezien door een agent en bij de recherche kwamen ook anonieme tips binnen dat Randall en Millie bezig waren met een liquidatie. Meo overleefde de moordaanslag, maar raakte wel zwaargewond. Een vermoedelijke derde verdachte die de vluchtauto zou hebben bestuurd, is ook in het vizier van de opsporingsdiensten.

Millie (28) werd overigens op 10 november in zijn cel aangehouden op verdenking van de liquidatie van de 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur, in februari 2015 in Amsterdam-Zuidoost. Concreet wordt Randall D. dus nu vervolgd voor twee liquidaties en lijkt Millie datzelfde lot beschoren bovenop de zestien jaar celstraf die hij al uitzit voor een andere huurmoord. Randall D. en Millie moeten beiden vrezen voor een levenslange celstraf. Een volgende pro-formazitting tegen alle verdachten in de moordzaken is op 28 januari 2022.

‘RANDALL D. OOK GEDAGVAARD VOOR MOORD LUCAS BOOM’

Tijdens een pro-formazitting op 10 november voor de rechtbank in Amsterdam is Randall D. naast de moordzaak van Mohamed Bouchikhi ook gedagvaard voor de betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom. Woordvoerder Franklin Wattimena van het Openbaar Ministerie in Amsterdam reageert op vragen van Panorama. “Randall D. zit in voorlopige hechtenis op verdenking van moord in vereniging op Mohamed Bouchikhi én poging tot moord in vereniging op twee andere personen. Zij raakten ook gewond bij de schietpartij in januari 2018 in een buurthuis op Wittenburg. Op 10 november is de verdachte ook gedagvaard voor betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom. De verdenking in de zaak Boom luidt: moord in vereniging, (mede) brandstichten van de vluchtauto en wapenbezit. Vanaf 10 november zullen – als de rechtbank daarin meegaat – de termijnen voor voorlopige hechtenis in beide onderzoeken gelijk lopen. Gevolg daarvan is dat beide zaken dan tegelijkertijd op zitting worden behandeld. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.”

DUBBELE LIQUIDATIE STAATSLIEDENBUURT

Randall D. duikt al jarenlang op in onderzoeksdossiers van politie en justitie. Door ene KING werd hij ook genoemd in reacties op de website van de Amsterdamse stadszender AT5, naar aanleiding van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012. De recherche las de reacties van KING met veel interesse mee. D. zou volgens KING en ook het beoogde doelwit Benaouf A. met ‘Noffel’ en de in 2014 geliquideerde Derkaoui ‘Pirki’ van der Meijden in één van de twee vluchtauto’s hebben gezeten. Hij is hier echter nooit voor vervolgd.

BERUCHTE NEDERLANDSE HUURMOORDENAARS

Hoewel hij nog slechts verdachte is en alles straks nog maar bewezen moet worden, is vermeend huurmoordenaar Randall D. zeker niet de eerste hitman die van één of meerdere liquidaties in Nederland wordt beschuldigd. Verschillende vermeende huurmoordenaars zijn in de loop der jaren zelf geliquideerd, onder wie Henk Boom (2003), Clyde de Jezus (2010), Redouan Boutaka (2012), Rida Bennajem (2013), Derkaoui ‘Pirki’ van der Meijden (2014) en Marchano Pocorni (2015). Hitman Jesse R., de zoon van Greg R., werd in 2013 in liquidatieproces Passage veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden. Ook Mohammed ‘Moppie’ R. kreeg levenslang in het Passage-proces voor vijf moorden. Siegfried S. kreeg levenslang voor twee moorden, Peter la Serpe werd veroordeeld voor één liquidatie en één moordpoging, maar liep over naar justitie en werd kroongetuige. Inmiddels is hij spoorloos. De beruchte ‘Tattookillers’ hoorden levenslang tegen zich eisen, maar werden vrijgesproken. Het hoger beroep tegen dit vermeende moordcommando moet nog beginnen. Panorama licht drie vermeende huurmoordenaars van de afgelopen jaren eruit.

• In juni 2019 wordt de dan 25-jarige hitman Hicham M. samen met opdrachtgever Omar L. veroordeeld tot levenslang voor de moorden op Chahid Yakhlaf (oudejaarsavond 2015) en Eaneas Lomp (november 2015) én drie liquidatiepogingen. “Het gaat om gruwelijke en uitzonderlijke misdaden,” aldus de rechtbank. M. wordt opgepakt nadat de opsporingsdiensten zijn versleutelde PGP-telefoon kraken. Hicham M. groeide op in Amsterdam- Noord en gold als een talentvolle kickbokser, die het schopte tot de B-klasse.

• Op 1 juli 2021 wordt in de Spaanse badplaats Torremolinos de 31-jarige Amsterdammer Jeffrey S. opgepakt als hij zijn verjaardag in een pub viert. S. wordt door justitie gezien als een huurmoordenaar die betrokken was bij verschillende liquidaties en moordplannen. Hij is een vriend van de hierboven genoemde Omar L. Beiden worden gerekend tot het kamp van Houssine Ait S., kopstuk van de Mocro Maffia. Jeffrey S. werd in 2018 in Spanje samen met een Noor en twee Nederlanders opgepakt voor de liquidatie van een Colombiaan, in augustus 2016 in Mijas (Zuid-Spanje). Zijn medeverdachten waren de hierboven genoemde Hicham M. en de eind 2016 in Colombia geliquideerde Mitchell Jansen. S. zat twee jaar vast in Spanje, maar werd vrijgelaten nadat het proces was uitgesteld. Sindsdien was hij voortvluchtig. Jeffrey S. wordt ook verdacht van de liquidatie van een Franse zestiger bij Marbella, eind 2019. Hij zou een masker van The Joker hebben gedragen toen hij de Fransman doodschoot. S. wordt in Nederland vervolgd in de zaak 13Maracane, een onderzoek naar een criminele organisatie die moorden pleegde. Als lid daarvan zou hij hebben meegewerkt aan de voorbereiding van het doodschieten van twee Amsterdamse criminelen. Hij is afgelopen zomer overgeleverd aan Nederland.

• Op 7 juli 2021 wordt vermeend huurmoordenaar Gerel P. (38) in Brazilië opgepakt. Hij ontsnapte in maart 2017 uit de gevangenis in Suriname en werd sindsdien gezocht door Interpol. P. sloeg in december 2016 op de vlucht in Nederland na een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos waarbij twee mannen zwaargewond raakten. Hij werd in begin 2017 in Suriname aangehouden, maar ontsnapte amper twee weken later uit de gevangenis in Paramaribo. P. werd in januari dit jaar bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor de dubbele liquidatiepoging. Hij wordt door justitie gezien als een van de huurmoordenaars in de organisatie van Ridouan T. Justitie ziet hem ook als de man die in 2015 spyshopmedewerker Ronald Bakker doodschoot.

Misdaad
  • ANP e.a.