Humor
3

Vijf feiten over dierendag!

Het is weer 4 oktober en dat kan maar één ding betekenen: het is dierendag! Dus verwen je hond, kat, konijn, parkiet of...

Het is weer 4 oktober en dat kan maar één ding betekenen: het is dierendag! Dus verwen je hond, kat, konijn, parkiet of alligator vandaag nét even wat meer, want waar waren we zonder onze beste vrienden?

Dierendag, die ene dag in het jaar dat we onze huisdieren net even wat meer verwennen dan we elke dag al doen. En terecht, want onze huisdieren zijn eigenlijk toch gewoon onze beste maatjes, niet waar? Bij Panorama zijn we ook dol op dieren, dus grijpen we deze dag aan om wat feiten over dierendag op een rij te zetten!

De heilige Fransiscus

Het is geen toeval dat dierendag (soms ook wel aangeduid als 'Werelddierendag') op de naamdag van de katholieke geestelijke Fransiscus van Assisi (1181 of 1182-1226) valt. Fransiscus was een katholiek waar het Vaticaan trots op mag zijn: hij werd geroemd om zijn hulp aan de minderbedeelden in de middeleeuwse samenleving. Zo gaf Fransiscus gul aan zwervers, melaatsen (mensen die aan lepra leden) en armen. Maar Fransiscus was ook een liefhebber van dieren - en dat is vrij bijzonder voor de tijd. De overlevering bestaat dat Fransiscus zelfs preken hield voor dieren. Op 4 oktober 1226 werd hij begraven in de Italiaanse stad Assisi, de stad waar zijn orde vandaan kwam. Twee jaar later werd hij door de toenmalige paus heilig verklaard.

Brno of Florence?

Ruim zevenhonderd jaar na de dood van Fransiscus wordt het fenomeen dierendag langzaam maar zeker een begrip. Maar waar en wanneer dierendag precies leven in werd geroepen, bestaan twijfels. Sommige bronnen hebben het Ilse Winter uit het Tsjechische Brno. Zij zou in 1927 een brief hebben geschreven aan het hoofd van een wereldwijde organisatie voor dierenwelzijn uit Londen. Haar vraag: laten we een dag organiseren waarop dieren (en dierenrechten) centraal staan. Een andere lezing, die in meer media wordt aangehaald, gaat als volgt. Op een congres in de Italiaanse stad Florence bespraken biologen in het begin van de jaren dertig hun zorgen over bedreigde diersoorten. Vervolgens kwamen ze op het idee om een dag in te richten voor dieren. Welke lezing dan ook klopt: dierendag wordt sinds de jaren dertig gehouden.

Over heel de wereld

Nergens kan deze wereld het eens over worden, behalve over dierendag. De feestdag voor de dieren wordt namelijk overal ter wereld op 4 oktober gevierd. En dat is wel zo makkelijk, mocht je nou net met Bello of Kitty op vakantie zijn.

Het nut van dierendag

Dierendag kent meerdere doelen. Deze doelen zijn:

1. Vier het leven van dieren.

2. Vier de relatie tussen mens en dier.

3. Besef welke rollen dieren spelen in ons leven. Ze helpen ons, maken ons vrolijk en verbazen ons. 

4. Wees blij dat dieren in ons leven zijn.

5. Dierendag is niet verbonden aan een specifieke organisatie. 

Wij nemen aan dat je niet op je werk komt morgenochtend zonder punt 1 t/m 4 afgestreept te hebben!

Het lied

Ja, dierendag heeft een officieus lied. Het gaat als volgt:

Wees geprezen, mijn Heer met al uw schepselen,
vooral door mijnheer broeder zon,
die de dag is en door wie Gij ons verlicht.

En ook hiervoor moeten we Fransiscus bedanken. Fijne dierendag iedereen!