Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Humor
3

Vandaag in 1996: de oplichter die het tot de Premier League schopte (VIDEO)

Elke zondagmiddag delen we rond deze tijd een 'internetklassieker'. Een artikel van Panorama.nl dat het delen waard is....

Elke zondagmiddag delen we rond deze tijd een 'internetklassieker'. Een artikel van Panorama.nl dat het delen waard is. Met vandaag, uit november vorig jaar: de boel voor de gek houden doe je zo.

Dit is heel misschien wel het grappigste voetbalverhaal dat je vandaag zal lezen.

Zaterdagmiddag 23 november 1996. De zon is al in geen velden en wegen meer te bekennen boven The Dell, het in 2001 gesloopte stadion van Southampton FC. De Saints treden aan tegen het (toen nog) oppermachtige Leeds United. De bezoekers nemen dankzij een 0-2 overwinning de drie punten mee terug naar Yorkshire - maar niemand die deze partij twintig jaar later om die reden herinnert. 

Lees ook: overleden supporter laat drie ton na aan zijn cluppie!

Geen prof

De reden dat deze wedstrijd rood staat omcirkeld in de dikke geschiedenisboeken van het Engelse voetbal is Ali Dia. Deze Senegalese aanvaller maakt op deze gure dag in 1996 53 speelminuten in het prachtig rood en wit gebaande shirt van Southampton. En dat terwijl hij er geen snars van kan. Sterker nog: hij is helemaal geen profvoetballer. Hoe dat mogelijk was? 

Neefje

Nou, daags voor de wedstrijd krijgt de gelauwerde oefenmeester van Southampton, de Schot Graeme Souness, een belletje van iemand die zich voordoet als de grote George Weah - de Liberiaan die eerder dat jaar door FIFA verkozen is tot de allerbeste Afrikaanse voetballer ooit. Weah heeft nog wel een neefje dat kan ballen als geen ander en een club zoekt. 't Neefje - je raadt het al: ene Ali Dia - zou voor Paris Saint-Germain én het nationale Senegalese team gespeeld hebben. Souness trapt erin en geeft Dia onmiddellijk een contract. Want als George fucking Weah het zegt, dan moet het wel kloppen, toch? 

Bitter weinig

Dia voegt zich bij de selectie op de vrijdag voorafgaand aan het duel tegen Leeds. Op de training wordt het iedereen al rap duidelijk dat Dia er bitter weinig van bakt. Toch krijgt Dia een plekje in de wedstrijdselectie, op de reservebank weliswaar. Er zitten namelijk nogal wat spelers van Southampton (volgens de heren van Studio Voetbal uit te spreken als 'Saushempfon') in de ziekenboeg.

Nummer 33

Ergens in de eerste helft valt Southampton-legende Matt Le Tissier met een blessure uit. De tijd voor de Senegalees is gekomen. Met nummer 33 op z'n rug maakt hij zijn opwachting in de ploeg uit de Zuid-Engelse havenstad. Bij zijn eerste balcontact is het direct bijna raak, maar daarna zakt het kaartenhuis dat Dia heet alsnog in elkaar. Le Tissier zou in een later interview zeggen dat hij met plaatsvervangende schaamte naar de rest van Dia's partij keek: ''Hij rende over het veld als Bambi op ijs''. Na 53 minuten rondrennen als een kip zonder kop is het Dia die op zijn beurt plaats moet maken. 

Lees ook: seriemoordenaar Ramsey: als Arsenal-speler scoort, sterft een bekendheid

Studeren

Op zondag 24 november brengt Dia nog een bezoekje aan de fysio van de club, waarna hij spoorloos verdwijnt. Hij zou later opduiken bij laagvlieger Gateshead, waar hij in acht wedstrijden tweemaal scoorde. Wat er daarna met Dia is gebeurd? Naar verluidt studeerde hij in Newcastle, waar hij in 2001 zijn studie met succes afrondde. Ook gaat al snel het gerucht dat de beller die zich voordeed als George Weah gewoon een maatje van Dia was. Daar houdt het spoor op. Tot vandaag. Het Britse Bleacher Report sprak twintig jaar na dato met Ali Dia.

Wat we van Ali leren? Met een beetje bluffen én geluk kom je een heel eind. Wie pleegt er voor mij even een belletje naar FC Utrecht of Vitesse?