Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Humor
0 bekeken
5

Panorama's grote (voorverpakte) worstenbroodjestest (VIDEO)

Niet iedereen beschikt over de tijd of het geld om voor een paar lekkere worstenbroodjes helemaal op en neer naar Braban...

Niet iedereen beschikt over de tijd of het geld om voor een paar lekkere worstenbroodjes helemaal op en neer naar Brabant te rijden. Voor hen biedt de supermarkt op de hoek uitkomst. Maar is dat eigenlijk wel een goed alternatief, zo’n voorverpakt ding in de oven gooien? Panorama's testpanel - bestaande uit redacteuren Dennis, Jochem, Micha en Marco, chef Peter en hoofdredacteur Frans - velt het oordeel. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Coop-huismerk
Prijs: 1,69 euro per 4 stuks
Bereiden: 5-7 minuten op 200 graden
Rapportcijfer: 7,1

We gaan beginnen. Het is een blinde test, dus we weten niet welk worstenbrood stagiair Rendy Abraham op ons bord gooit. Lichtelijk nerveus voor wat komen gaat, nemen we onze eerste hap van het worstenbroodje van de Coop. Wonder boven wonder valt de schade mee. Het is helemaal niet vies. “Ik heb er weinig op aan te merken. Ja, alleen dat ik de curry mis,” zegt Jochem. De worst zelf smaakt prima. Niet alleen proeven we de aanwezigheid van voldoende peper, wie het worstenbroodje vakkundig met zijn handen ontleedt, ziet ook met eigen ogen de peperkorrels op de worst terug. Toch noteren we een nadeel: het deeg. Te flauw. Te elastisch. “Het broodje verkracht het worstenbroodje,” zegt Dennis met volle mond, terwijl het brood tegen zijn gehemelte blijft plakken. Zijn mening staat lijnrecht tegenover die van Peter, die juist vindt dat het vele gekauw er nu eenmaal bij hoort. “Als ik dit worstenbroodje op een verjaardag zou krijgen, roep ik zeker niet gatverdamme.” Daar is het overgrote merendeel van het panel het mee eens. Het is een aangename start van deze test. Of zoals Jochem ons gemeenschappelijke gevoel verwoordt: “Ik vond hem minder droog dan ik vreesde.”

Lees ook: ‘Dit is geen klaarkomcola!’: Panorama's grote colatest

Rivercote (Lidl)
Prijs: 0,85 euro per 4 stuks
Bereiden: 6-8 minuten 200 graden
Rapportcijfer: 5,6

Uiteraard is het de Lidl die ons de goedkoopste worstenbroodjes van deze test voorschotelt. Goedkoop hoeft niet altijd slecht te zijn, maar helaas gaat dat gezegde in dit geval niet op. Op het eerste oog belooft dit broodje al meteen niet veel goeds. Beide uiteindes zijn open en volgens Dennis, de Brabander onder ons, is dat geen goed teken. “Dan gaat alle warmte er in de oven rechtstreeks doorheen. Het succes van een worstenbroodje is juist dat hij dicht is. Anders is het net een saucijzenbroodje,” doceert hij aan de rest van het panel. Na een paar happen moeten we inderdaad concluderen dat het broodje van de Coop hogere ogen gooide. Dat ligt niet zozeer aan de kwaliteit van het deeg, want dat is vergelijkbaar met dat van de vorige. Het is met name de worst die hevig teleurstelt. Er zit amper smaak aan. “Dat is toch wel de minimale vereiste van een worstenbroodje, dat het een pittige worst heeft,” vindt Peter. Heel even houdt het panel zelfs rekening met de mogelijkheid dat de worst niet van varkensvlees is gemaakt, maar van kip. Later blijkt op de verpakking toch echt geen kip bij de ingrediënten te staan. “Dit is van dat geperste vlees,” concludeert Micha. “Het is net een knakworstje. Een knakworstje zonder vel.” “Dit is gewoon een nugget,” vindt Dennis. “Wás het maar een nugget geweest,” zucht Frans teleurgesteld. Het is duidelijk: dit geval is geen succes. Hij is niet vies, maar betrekkelijk smakeloos. Precies zo’n worstenbroodje waar je aan denkt als je aan een voorverpakt worstenbroodje denkt. Alleen Jochem blijft als enig jurylid stug dooreten om uiteindelijk met een andere conclusie te komen. “Wat is nou het verschil met die vorige? Ik proef het echt niet.”

Lees en zie ook: Panorama's dikke vette mayo­-test (VIDEO)

Dirk van den Broek-huismerk
Prijs: 1,17 euro per 4 stuks
Bereiden: 5-7 minuten op 200 graden
Rapportcijfer: 5,6

“Ik had niet verwacht dat worstenbroodjes zo smerig zouden kunnen zijn,” zegt Frans terwijl hij een vies gezicht trekt. “Dit is niets in vergelijking met de eerste. To-taal anders.” Naarmate de test vordert, beginnen we de Coop met terugwerkende kracht steeds meer te waarderen. In het geval van Dirk van den Broek moet vooral het deeg het ontgelden. Simpelweg omdat het broodje bij elk panellid in brokstukken uit elkaar valt. “Dit is geen worstenbrood, dit is stokbrood,” zegt Dennis geïrriteerd. Over de worst zijn de meningen verdeeld. De verpakking geeft aan dat het ‘het lekkerste vlees’ zou moeten zijn, maar een deel van het panel lukt het nog maar net om de worst binnenboord te houden. De anderen vinden hem wel degelijk te versmaden, vooral omdat ie gekruid is. Het is blijkbaar een gevalletje ‘je moet ervan houden’. In combinatie met het bizar slechte deeg scoort de Dirk van den Broek gemiddeld nipt een voldoende, even slecht als de Lidl. “Ik ga zo maar eens naar huis bellen dat ik vanavond niet mee eet,” is vooral de conclusie van Frans. Ondertussen begint Jochem te twijfelen of hij deze test eigenlijk wel geschikt is als panellid. “Ik heb weer sterk het idee dat ik hetzelfde broodje heb gegeten als de keren hiervoor.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete worstenbroodjestest van ons zeer deskundige panel? Je vindt het verhaal van onze verslaggever Marco van Nugteren in editie 12 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.