Door: Y.M. Osterloh
Humor
3

JD kijkt TV: Boer Zoekt Vrouw

Panorama-verslaggever Jochem Davidse is een van de laatste 'lineaire tv-kijkers'. Dat wil zeggen: elke avond raadpleegt...

Panorama-verslaggever Jochem Davidse is een van de laatste 'lineaire tv-kijkers'. Dat wil zeggen: elke avond raadpleegt hij zijn papieren tv-gids en kijkt hij naar programma's die daadwerkelijk op dat moment worden uitgezonden. Deze week keek hij naar: Boer Zoekt Vrouw.

Boer Zoekt Vrouw is met wekelijks bijna vier miljoen kijkers dé kijkcijferhit van de Nederlandse televisie. Daar kon ik dus niet omheen. Met lichte tegenzin (op zondag avond half negen heeft de lineaire tv-kijker de keuze uit niets, bijna niets en helemaal niets) stemde ik af op NPO1.

Aanvankelijk was ik van plan om hier het hele programma te bespreken, maar dat zou nergens op slaan. De ster van dit BZV-seizoen is onbetwist boer Olke, een noeste en ietwat autistische Fries die in Texas een veehouderij bestiert. De overige boeren zijn opvulling. Hinderlijke succesverhalen. Plasmomenten. Boer Olke ging met vrouwen om zoals zijn drie 'logeervrouwen' met koeien: als ware het ruimtewezens.

“Hij is geen flirter,” stelde Bernadien opmerkzaam vast, al vond ze hem wel heel lief, zei ze. Haar concurrente Sandra vond hem, ondanks zijn zwijgzaamheid, zelfs 'meer dan leuk', biechtte ze aan presentatrice Yvon Jaspers op. “Meer dan leuk als in 'verliefderig'?” vroeg Yvon gloeiend van opwinding. Ondeugend trok Sandra haar wenkbrauwen op. “Kriebelachtig,” giechelde ze.

Ternauwernood hield ik mijn Hamka's binnen. Seksloze huisvrouwen die zich 'verliefderig' en 'kriebelachtig' voelen: je zou voor minder naar een emmertje grijpen. Harriët, de derde seksloze huisvrouw die om onbegrijpelijke redenen meedong naar de hand van de sociaal gestoorde Olke, vond dat de boer wel iets meer zijn best mocht doen voor haar. Ze voelde nog geen vlinders, zei ze, al konden die volgens haar nog komen.

Wat Olke van hén vond, wist niemand. Hij negeerde zijn vrouwen. Toch moest hij een van hen naar huis sturen want het 'keuzemoment' naderde. Een lastig besluit dat door zijn bejaarde vader een stuk eenvoudiger werd gemaakt. “Die ene is vegetariër,” zei pa, die het woord vegetariër uitsprak zoals Geert Wilders dat doet wanneer hij het over Marokkanen heeft. “Vegetariërs passen niet in onze familie,” stelde de oude baas vast. “Dan moet ze veranderen. Wij eten alles.” Olke knikte. Harriët moest dus naar huis. Ze zou nooit zijn vrouw worden. Daar stond tegenover dat ze wel gewoon vegetariër mocht blijven.

Om van het heftige afscheid te bekomen (“Nou, doei”) schonk boer Olke in zijn keuken drie glazen wijn vol waarboven hij samen met Sandra ongemakkelijk stond te zwijgen. Het wachten was op Bernadien, de andere overblijver, die van de zenuwen verschrikkelijk moest piesen. Terwijl zij op de pot zat, zocht boer Olke krampachtig naar iets om tegen Sandra te zeggen. Iets leuks, iets liefs, iets over koeien desnoods, maar het bleef angstaanjagend stil in de keuken. Een halve minuut lang. En toen deed Olke dan toch eindelijk zijn mond open: “Ber-na-die-hien! Op-schie-ten!”

Daar gingen mijn Hamka's alsnog. Ik proestte het uit. Na afloop ruimde ik de troep op en boog ik mijn tenen weer recht. Boer Zoekt Vrouw is een honderd procent vrouwenprogramma, maar ik sluit niet uit dat ik komende zondag weer kijk.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws