Door: Y.M. Osterloh
Humor
3

Cabaretier Javier Guzman: 'De onschuld is ervan af'

“Mijn grappen zijn als Syrische bootvluchtelingen, ze komen niet allemaal even goed aan,” concludeerde cabar...

“Mijn grappen zijn als Syrische bootvluchtelingen, ze komen niet allemaal even goed aan,” concludeerde cabaretier Javier Guzman (39) vorig jaar in zijn Sinterklaasconference. Maar daar was lang niet iedereen het mee eens. Op uitnodiging van RTL4 schreef hij dit jaar zijn allereerste, échte oudejaarsconference.

Je hebt al vijf Sinterklaasconferences gedaan, maar dit wordt je eerste oudejaarsconference. Hoe anders is dat?

“Heel anders. De Sinterklaasconference wordt op Sinterklaasavond uitgezonden, de oudejaarsconference op Oudejaarsavond.”

Is er ook gevoelsmatig een verschil?

“De Sinterklaasconference heb ik ooit zelf verzonnen. Eigenlijk alleen maar om warm te kunnen lopen voor het echte werk: de oudejaarsconference. Dat is veel prestigieuzer. Voor mij in elk geval, maar ik denk dat het voor elke cabaretier een soort mijlpaal is. Ik droomde er al van toen ik acht jaar was en voor het eerst een conference van Wim Kan hoorde. Sindsdien is het wel echt een ding in mijn hoofd, die oudejaarsconference. Een ontzettend ding zelfs.”

Lees ook ons interview met Hans Kraay Jr.: 'Jasje gooien, paardenlul'

En dan, 31 jaar later, belt de baas van RTL.

“Het was een sms, maar inderdaad, je snapt ongeveer wat het voor mij betekent. Ik heb thuis wel een bescheiden eenmanspolonaise gelopen.”

Is de glans er inmiddels niet een beetje van af? Toen jij acht was, was er er nog sprake van dé oudejaarsconference, tegenwoordig heb je er elk jaar een stuk of tien.

“Dat maakt mij niets uit. Het gaat mij om de traditie. Het begon met Wim Kan en daarna kwam Freek de Jonge en zo is er een hele lijst ontstaan van grote namen en legendarische conferences. Daar gaat het mij om. Om die traditie. Dat ik nu de kans krijg om daar iets aan toe te voegen, dat heeft voor mij iets heel speciaals.”

Eind vorig jaar concludeerde je dat 2015 je cynisch had gemaakt. Wat deed 2016 met jou?

“Ik heb het afgelopen jaar vooral veel momenten van plaatsvervangende schaamte gekend. Over wat Sylvana Simons bij sommige mensen losmaakt, over het Nederlands elftal, over de schijnheiligheid van Matthijs van Nieuwkerk toen Thomas Dekker bij hem aan tafel zat, over de hypocriete manier waarop Yuri van Gelder werd weggestuurd uit Rio de Janeiro, over die brief van een basisschool waarin de ouders van de leerlingen werd gevraagd of de meisjes zich voortaan iets 'minder uitdagend' konden kleden omdat het de leraren 'nogal afleidde'... Is echt gebeurd, hè. Meisjes van negen en tien jaar oud. En niemand die zegt: misschien moeten we eens met die leraren gaan praten...”

Lees ook ons interview met Frank Lammers: 'Ik ben een artiest op 't slappe koord!'

Het afgelopen jaar stond bol van ellende. Aanslagen, rampen... En daar moet jij dan iets leuks over zeggen.

“Dat voelt soms wel vreemd. Zoeken naar een grap terwijl de wereld in brand staat, maar op een gegeven moment wordt de berg ellende zo onbestaanbaar groot, dat je ook eigenlijk niets ander meer kunt dan er grappen over maken. Dan erom lachen. Sterker nog, als je het mij vraagt is dit mijn grappigste voorstelling ooit. Het is lach op lach op lach. Wat best bizar is, als je weet wat er allemaal gebeurd is dit jaar.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Jochem Davidse met Javier Guzman? Je leest het in editie 50 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws