Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Twijfels over gridstraffen: 'Het publiek snapt er niks meer van'

Op Spa-Francorchamps begon het al een beetje te borrelen, maar op Monza kwam het tot een explosie van reacties over de g...

Op Spa-Francorchamps begon het al een beetje te borrelen, maar op Monza kwam het tot een explosie van reacties over de gridstraffen. Lewis Hamilton was op zondag dan ook de enige die startte op de plek waar hij zich had gekwalificeerd. Er werd zelfs een straf van 150 plekken uitgedeeld.

Ross Brawn vindt dan ook dat de FIA er eens goed naar moet kijken. ''Het is een aspect waar we goed naar moeten kijken want als het principe juist is, dan is het resultaat voor fans moeilijk te begrijpen,'' zo vertelt Brawn in zijn nieuwsbrief op de officiële site van de Formule 1. ''We hebben ideeën om de situatie te verbeteren en dat moeten we tot in detail met de FIA bespreken.”

Lees ook: 'Brawn eens met teams: 'Huidige motor duur en complex'

Ook McLaren teambaas Eric Boullier liet al weten dat de gridstraffen niet meer van deze tijd zijn. ''Brawn zei eerder in de week dat hij er vanaf wil en eerlijk gezegd is dat ook nodig. Je neemt al een straf als iets in de auto kapotgaat. Dat zou geen effect moeten hebben op de startopstelling. Als je over drie of vier motoren per jaar beschikt en je maakt er een kapot dan doe je jezelf pijn, al helemaal als je er tien verbruikt. Er zou geen systeem moeten bestaan die de sportieve aspecten treft, maar een financiële.” 

Inmiddels heeft de FIA middels Jean Todt laten weten open te staan voor suggesties.