Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Terugblik: Wat gebeurde er vorig jaar in België

Max Verstappen en rijden voor eigen fans. Het lijkt nog niet zo'n groot succes. Dit jaar ging het al na éé...

Max Verstappen en rijden voor eigen fans. Het lijkt nog niet zo'n groot succes. Dit jaar ging het al na één bocht mis in Oostenrijk en ook vorig jaar zat de race er voor de Nederland na één bocht zo goed als op. 

Veel fans hadden gehoopt dat Max misschien een overwinning kon meepakken in België. De Nederlander had zich netjes op P2 genesteld tijdens de kwalificatie en begon op een lichtere band dan de man op P1, Nico Rosberg. Die ambities konden na één bocht al weer de ijskast in. De Nederlander kwam slecht van zijn plek en zag meteen beide Ferrari's langs zich schieten. Max probeerde het goed te maken door de binnenkant te kiezen bij de eerster bocht, maar het gaatje was te klein. Kimi Raïkönnen kon in het midden nergens heen en raakte zowel teamgenoot Sebastian Vettel als de Nederlander. 

Vettel spinde en Max had een kapotte voorvleugel. De Nederlander verloor daardoor in de eerste ronde op weg naar de pits veel terrein en wist dat in het restant van de wedstrijd niet meer goed te maken. Een plek net buiten de punten was wat er overbleef voor de jongeling. Vooraan kon Nico Rosberg het lachend aankijken. Toch werd de chaos even later nog groter toen Kevin Magnussen bij Eau Rouge hard de bandenstapel indook. De Deen verloor de macht over het stuur en het was een wonder dat hij zonder al te veel schade kon uitstappen na deze megaklapper. Het zorgde wel voor een code rood.

Vlak daarvoor was iedereen naar binnen gedoken behalve Lewis Hamilton en Fernando Alonso. De beide oud-wereldkampioen moesten helemaal achteraan starten maar vonden zichzelf na de herstart terug in de topvijf. Hamilton hield vol en wist uiteindelijk het podium te bereiken door P3 voor zich op te eisen. Alonso viel nog wat terug, maar kon met P7 ook met een grote glimlach uit zijn auto stappen. Vooraan reed Nico Rosberg redelijk onbedreigd naar de zege voor Daniel Ricciardo. 

Als Verstappen volgende week dan maar wel eens goed presteert voor eigen publiek..