Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Terugblik: Valtteri Bottas wint zijn eerste grand prix, Max Verstappen kleurloos vijfde

De eerste helft van het Formule 1 seizoen zit er op. Terwijl Max aan het genieten is van een welverdiende vakantie zette...

De eerste helft van het Formule 1 seizoen zit er op. Terwijl Max aan het genieten is van een welverdiende vakantie zetten wij de eerste elf races nog even op een rijtje met vandaag de race waar het al voor de start fout leek te gaan, maar door creativiteit van de monteurs Max toch kon starten. We hebben het natuurlijk over de race in Sochi, Rusland!

Het was spannend tot het einde, maar uiteindelijk trok Valtteri Bottas aan het langste eind. Het is zijn eerste overwinning in de Formule 1.

Max begon de race met een kapotte waterpomp. Doordat het probleem te kort voor de race ontdekt was, kon het onderdeel niet meer vervangen worden. Het probleem werd creatief opgelost door het lek in de pomp dicht te kitten. Voor McLaren kon de race niet slechter beginnen. De auto van Fernando Alonso begaf het al in de opwarmronde. De gifbeker is duidelijk nog niet leeg voor het Engelse team. Dat zorgde voor een extra opwarmronde voor de rest van het veld.

Bij de start pakte Valtteri Bottas vanaf plaats drie gelijk de eerste positie. Verstappen had een prima start en haalde gelijk teamgenoot Daniel Ricciardo en Filipe Massa in. In het achterveld ontstond gelijk een crash. Romain Grosjean en Jolyon Palmer crashte tegen elkaar, waardoor gelijk de safety car de baan op werd gestuurd.

Lees ook: 'Verstappen: 'Relaxte race'

Kort na de herstart viel Ricciardo uit. Zijn rechterachterrem raakte oververhit. Hij haalde nog de pits, maar kwam er niet meer uit. Verstappen kreeg dan ook het advies van het team om de rembalans zo ver mogelijk naar voren te zetten.Tot de eerste pitstops gebeurde er helemaal niets. Er waren geen inhaalacties en de gaten voorin werden alleen maar grote. Max reed op de vijfde plaats in niemandsland. Hij reed elf seconden achter Lewis Hamilton en vijf voor Massa.

Van de toppers ging Bottas in ronde 28 als eerste naar binnen. Al snel volgden Kimi Raïkkönen en Lewis Hamilton. Vettel kon zeven ronden doorrijden op zijn banden, wat er voor zorgde dat hij voor teamgenoot Raïkkönen terechtkwam. Bovendien kon hij met nieuwere banden Bottas gaan aanvallen.

In ronde 39 verremde Bottas zich, waardoor er een enorme flatspot op de linker voorband ontstond. Hierdoor liep Vettel in, aangezien zijn banden in veel betere conditie waren. Het zorgde voor een spannende eindfase van de grand prix, waarbij Vettel binnen een seconde kwam van Bottas. Hierdoor mocht hij zijn DRS gebruiken, waardoor hij meer snelheid kreeg op het rechte stuk. Uiteindelijk lukte het Vettel niet meer om een aanval te plaatsen, wat de eerste overwinning van Bottas betekende.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws