Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1
3

Terugblik: Ricciardo wint chaotische race in Azerbeidzjan, Max valt weer uit

De eerste helft van het Formule 1 seizoen zit er op. Terwijl Max aan het genieten is van een welverdiende vakantie zette...

De eerste helft van het Formule 1 seizoen zit er op. Terwijl Max aan het genieten is van een welverdiende vakantie zetten wij de eerste elf races nog even op een rijtje met vandaag een race waarbij Max opnieuw uitvalt, maar het vooral ging over de clash tussen Vettel en Hamilton..

Pff. Dat zullen veel fans hebben gezegd nadat de race in Azerbeidzjan was afgelopen. Het was namelijk van begin tot einde een spektakel. Daniel Ricciardo pakte de overwinning, maar Lance Stroll was de grootste verrassing door als derde te finishen. 

Eigenlijk had de hele race in Baku twee verhalen. Het verhaal van teamgenoten en het verhaal van de strijd tussen Mercedes en Ferrari. Beide verhalen begonnen al bij de start. Beide uitdagers om de WK-titel, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, bleven uit het gevecht en kwamen clean door de eerste bochten. Dat kon niet gezegd worden van hun teamgenoten. Bottas zat te ver op de kerbs en werd gelanceerd. Daarbij kon hij Kimi Raïkönnen niet ontwijken. Kimi verloor wat plekken, maar kon zijn weg vervolgen. Bottas moest zijn band laten vervangen en sloot achteraan aan. 

Lees ook: 'Verstappen: 'Ik moest even afkoelen'

Er was meteen ook het eerste gedeelte van het teamgenoten verhaal. Daniil Kyvat schoot rechtdoor wilde daarna terug de baan op, maar Carlos Sainz schrok er van en spinde. Sainz was kwaad op Kyvat, maar de Spanjaard had niks te klagen. Later in de race lagen ook de teamgenoten van Force India in de clinch. Ze knalden tegen elkaar aan waardoor voor Sergio Pérez een goede klassering onmogelijk was. Dat gold ook voor Raïkönnen. Hij liep een lekke band op door een rond vliegend stuk puin. Het zorgde indirect voor een rode vlag. Na twee safety car situaties lag er zoveel puin op de baan dat de wedstrijdleiding ingreep en de race tijdelijk stil lag. 

Vlak daarvoor kregen ook Sebastian Vettel en Lewis Hamilton het met elkaar aan de stok. Hamilton voerde een brake test uit op Vettel. De Duitser knalde op de achterkant en zette vervolgens zijn auto naast die van de Brit om er nogmaals tegen aan te knallen. Het leverde Vettel na de herstart een tien seconde penalty op. Omdat ook Hamilton problemen had met zijn neksteun was Ricciardo de lachende derde.Hij pakte de leiding en stond die niet meer af. In zijn kielzog volgde Lance Stroll al moest de Canadees op de streep nog wel Bottas voor laten. Toch werd Stroll daarmee de jongste coureur ooit op het podium. 

En Max? Ja, die kwam helaas weer niet in het stuk voor. De Nederlander startte redelijk. Lag op P4 probeerde de druk op Esteban Ocon te leggen, maar toen kreeg de Nederlander problemen met de oliedruk en dus was zijn race voorbij. Alonso kon wel juichen. Hij pakte voor het eerst dit seizoen punten voor McLaren-Honda. 

Misschien dat hij toch nog wat kan lachen door de overwinning van Ricciardo!