Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Terugblik: kwalificatie Australië 2016

Het is nog een week en dan kunnen we eindelijk onze Max Verstappen voor het eerst zien shinen in een Red Bull in Austral...

Het is nog een week en dan kunnen we eindelijk onze Max Verstappen voor het eerst zien shinen in een Red Bull in Australië. Vorig jaar reed de Nederlander namelijk nog gewoon voor Torro Rosso, maar hoe ging de kwalificatie op 19 maart toen? 

Q1

Het was voor het eerst dat de Formule 1 ging werken met een afvalrace. Tijdens Q1 waren de coureurs de eerste zeven minuten vrij om te doen wat ze wilden, maar daarna valt er om de anderhalve minuut een coureur af. Dit om de kwalificatie spannender te maken. Na zestien minuten zat Q1 erop en was onze Max still standing. Pascal Wehrlein, Ryo Haryanto, Esteban Gutierrez, Romain Grosjean, Daniil Kvyat, Felipe Nasr en Marcus Ericsson waren wel klaar met kwalificatie en mochten gaan genieten van het Australische zonnetje. 

 

Q2

In Q2 waren de rijders de eerste zes minuten vrij om te racen waarna er om de anderhalve minuut elke keer weer een coureur afviel. Hier werd pas echt duidelijk dat de Torro Rosso het kunstje van timen ontzettend goed beheerst. Al snel zit Carlos Sainz namelijk op het wippertje om het veld te moeten gaan ruimen, maar door de perfecte timing gaat hij van de twaalfde naar de vierde plek. Omdat Verstappen na Q2 de achtste positie bezet gaan beide Torro Rosso's door naar de laatste kwalificatie.

 

Q3

Nog acht rijders over dus inclusief Max en zijn collega Carlos Sainz. Nu zijn de coureurs de eerste 5 minuten vrij in hun doen en laten waarna ze één voor één afvallen. Als er nog negentig seconden op de klok staan maken de laatste twee coureurs uit wie er op pole position mag gaan starten. Opnieuw valt de timing bij Torro Rosso op, waar veel teams moeite hebben om hun coureurs op het juist moment in een 'hot' lap te krijgen is dit voor het opleidingsteam van Red Bull geen enkel probleem. Max krijgt namelijk de klok te zien, maar weet precies op tijd het stokje over te dragen aan Daniël Ricciardo en mag nog even door. Uiteindelijk mogen Lewis Hamilton en Nico Rosberg gaan strijden om pole position, maar omdat de Duitser in de pits staat en niet naar buiten komt verlopen de laatste twee minuten zonder enkele auto op de baan en start Hamilton op pole. 

Maar dit jaar is dat natuurlijk niemand anders dan onze Max!

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws