Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Terugblik: Hamilton wint, Max rijdt rond als een 'oma'

Over een week is het zover de laatste grand prix van de Formule 1 voor de zomerstop. De coureurs kunnen dan een maandje...

Over een week is het zover de laatste grand prix van de Formule 1 voor de zomerstop. De coureurs kunnen dan een maandje genieten van vakantie voor ze eind augustus krijgen te maken met een oranjegekte op Spa-Francorchamps. Eerst kijken wij nog eens terug hoe het vorig jaar allemaal ging in Hongarije. 

Max Verstappen mocht als vierde starten en behield die plek ook na de start achter teamgenoot Daniel Ricciardo. Voor Max ging het allemaal wat te langzaam. Het bracht hem tot de legendarische uitspraak over de boordradio dat hij rondreed als een 'grandma'. Daarvoor waren Lewis Hamilton en Nico Rosberg met elkaar in de weer, maar toen de Brit de Duister te pakken had stond hij P1 de hele race niet meer af. Hamilton nam daardoor de leiding in de WK-stand over van zijn ploeggenoot. Al was er nog wel een opvallend incident. Esteban Gutiérrez negeerde een blauwe vlag en kreeg pardoes de middelvinger van Lewis Hamilton op hem gericht op het rechte stuk. 

Na de tijd gaf de Colombiaan aan dat hij de Mercedes zoveel snelheid had dat hij hem niet eens had gezien daarvoor. Toch kreeg hij tijdens de wedstrijd een straf voor het negeren van de blauwe vlaggen. Vooraan was het dus zoals ook dit seizoen de drie topteams, maar daarachter reed ook Fernando Alonso een verdienstelijke race. De Spanjaard eindigde in elke sessie van het weekend als zevende en werd in de race daardoor ook logischerwijs zevende. Daarmee was de McLaren coureur de 'best of the rest'. 

De Ferrari's drongen vlak voor de eerste pitstop aan bij Max Verstappen, maar de Nederlander verdedigde net als vorige week op Silverstone ook toen met verve. In de pits ging beide Ferrari's hem alsnog voorbij. De Nederlander probeerde snel Kimi Raïkönnen te passeren, maar moest uiteindelijk toezien hoe Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo hard bij hem wegreden. Na de tweede serie pitstops moest Kimi de Nederlander weer te pakken zien te krijgen. Bijna lukte het hem, maar Verstappen verdedigde. Toch leidde het tot misbaar zoals we vorig jaar veelal kenden als de Ferrari's last kregen van onze Max. 

Dat beloofd wat voor volgende week!

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws