Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Terugblik: Drama voor Mercedes, Max profiteert

Over precies een week mag Red Bull Racing haar thuisrace in Oostenrijk gaan rijden. Vorig jaar was het één...

Over precies een week mag Red Bull Racing haar thuisrace in Oostenrijk gaan rijden. Vorig jaar was het één groot spektakel, met name in de laatste ronde. 

Mercedes lag zoals vorig jaar bijna altijd op positie één en twee, maar in de laatste ronde ging het gruwelijk mis voor Toto Wolff en de zijnen. Lewis Hamilton wilde koste wat het kost de race nog winnen, maar vergat daarbij dat hij teamgenoot van Nico Rosberg is. De twee kwamen met elkaar in aanraking en Rosberg viel terug tot de vierde plek. Rosberg had sowieso al een ongelukkig weekend. In de derde vrije training belandde hij in de muur en moest zijn versnellingsbak laten vervangen. De Duister begon daardoor als zesde aan de race maar door een geweldig begin van de race zat hij na de eerste serie pitstops ineens voor Hamilton. Dit tot verbazing van de Brit, maar door de botsing werd het weekend van Rosberg alsnog een deceptie. 

Max Verstappen was degene die er van wist te profiteren, dit tot vermaak van de vele oranjefans op de tribune in Spielberg. Max profiteerde daarbij met name van zijn strategie. De Nederlander koos voor een éénstopper en pakte zodoende een podiumplek. Al had dat nog wel een treetje lager kunnen zijn. Net als in Spanje toen Verstappen zijn eerste overwinning vierde zat Kimi Raïkönnen namelijk in zijn nek te hijgen. Maar net als in Spanje wist hij de voor Ferrari rijdende Fin perfect van zich af te houden. Max werd daarmee ook meteen de succesvolste Nederlander ooit in de Formule 1. Door zijn tweede plek ging hij namelijk vader Jos voorbij wat betreft het aantal WK-punten in de Formule 1. 

Voor Sebastian Vettel was de race een grote teleurstelling. De Duister leek eerst net als Max te profiteren van zijn strategie en lag ook lange tijd op de eerste plek. Zijn banden wisten het echter niet te houden. Door een klapband crashte Vettel en moest de Safety Car ook nog aan het werk. Voor Daniel Ricciardo was de thuisrace op de Red Bull Ring kleurloos. De Australiër reed op ruime afstand van de rest naar P5. Jenson Button boekte een succesje voor McLaren-Honda door zesde te worden, maar de grootste verrassing was toch wel de tiende plek van Pascal Wehrlein in zijn Manor..

Maar botsende teamgenoten is dus van alle tijden..