Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Renault bevestigt: 'Waren te enthousiast met nieuwe motor'

Al maanden lang is er kritiek op Renault en de aanpak bij het ontwikkelen van de nieuwe motor. Verschillende coureurs he...

Al maanden lang is er kritiek op Renault en de aanpak bij het ontwikkelen van de nieuwe motor. Verschillende coureurs hebben door de slechte betrouwbaarheid al één of meerdere keren hun bolide langs de kant van de weg moeten parkeren, maar gelukkig geeft ook Renault nu toe dat het hun fout is. 

''Ik kom niet professioneel over als ik zeg dat we deze problemen verwacht hadden. We ontwerpen namelijk geen nieuwe motor als we verwachten dat het niet zal werken," zo vertelt Cyril Abiteboul. “De realiteit is, en dat is nog altijd een frustratie, dat we nog steeds niet goed zijn in het afleveren van een goed eerste ontwerp. We hebben op motorisch gebied ongelofelijk hard gewerkt. De architectuur is totaal vernieuwd, net als het ERS. We kunnen de beslissing betwisten dat we alles in één winter wilden aanpakken. En om eerlijk te zijn denk ik dat we iets te veel wilden.” 

Lees ook: Renault: 'We zetten stappen voorwaarts'

De betrouwbaarheid nam nog verder af doordat er verschillende componenten met elkaar gecombineerd moesten worden. ''Je pakt een MGU-H van de ene motor, een turbo van een andere krachtbron, een MGU-K van weer een andere versie. Op die manier creëer je een monster! Dat maakt het erg lastig en ontstaan er fouten. Het ging van kwaad tot erger.'' Toch verwacht Abiteboul veel van volgend jaar. ''De problemen liggen bijna achter ons. Dit is een jaar van consolidatie. Volgend jaar zal er meer stabiliteit zijn en kunnen we ons concentreren op het verbeteren van de prestaties van de verschillende componenten die we geïntroduceerd hebben. Hopelijk op een manier die veel meer betrouwbaarheid met zich meebrengt. De beslissingen van de afgelopen winter zijn zeker in twijfel te trekken, het is een grote frustratie en een enorme teleurstelling.” 

Maar gelukkig durft Renault het zelf ook eindelijk toe te geven..!