Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Palmer over halo: 'Het voelt claustrofobisch aan'

Jolyon Palmer rijdt tot nog toe dit seizoen niet de sterren van de hemel en dus is het maar de vraag of de Brit volgend...

Jolyon Palmer rijdt tot nog toe dit seizoen niet de sterren van de hemel en dus is het maar de vraag of de Brit volgend jaar überhaubt in actie gaat komen als de Formule 1 gaat rijden met de Halo. Zelf is Palmer absoluut niet fan van de cockpitbescherming. 

Het is een foute beslissing. Dit wordt het einde van de F1 zoals we het kennen, met open cockpits," zo vertelt Palmer aan GPUpdate.net. "Sinds 1994 is er één dodelijk ongeval geweest in de F1. Dat is tragisch, maar was niet te voorkomen geweest met de halo." In 2014 was het Jules Bianchi die van de baan schoot en tegen een kraanwagen knalde terwijl deze bezig was om een andere auto op te ruimen. Negen maanden later overleed de toen 26-jarige Bianchi. "In 23 jaar tijd zou de halo in de F1 dus geen leven hebben gered."

Lees ook: Palmer: 'Ik zal voor wat koude drankjes zorgen'

Palmer vindt het dan ook een overdreven maatregel van de FIA. "Door gebeurtenissen in de Formule 2 en IndyCar, waar andere veiligheidsmaatregelen gelden en op andere circuits wordt geracet, verandert de hele traditie van de F1. Het is een foute stap. De hele essentie van de sport is het racen met een open cockpit, dat je als toeschouwer de helmen kan zien en de coureurs bezig ziet met hun stuur. Dat raak je nu kwijt. De auto's klinken al niet meer zo goed als vroeger en straks geldt dat ook voor het uiterlijk. Dat zal de populariteit van de sport niet ten goede komen. Ik ben niet naïef en heb ook geen gebrek aan respect, maar in eenzitters draait het om open cockpits""

Zelf werkte Palmer vorig jaar een test af met de Halo op het circuit van Interlagos in Brazilië. "Het zicht was best oké, maar het voelde raar aan. Alsof je een dak boven je hoofd hebt. Het voelt meer claustrofobisch, al went dat misschien naarmate je er meer mee rijdt."

De discussie zal voorlopig nog wel even voortduren..

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws