Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Mercedes pakt één-tweetje op Ferrari terrein, Max na inhaalrace tiende

Lewis Hamilton heeft zondag de grand prix van Italië op zijn naam geschreven. De Ferrari fans zagen tot hun afgrijz...

Lewis Hamilton heeft zondag de grand prix van Italië op zijn naam geschreven. De Ferrari fans zagen tot hun afgrijzen dat hun grote concurrent Mercedes ook plek twee pakte met Bottas. Vettel complementeerde het podium. Verstappen werd na een lange inhaalrace tiende. 

Max Verstappen had een goede start en kwam als achtste door de eerste chicane. Toen hij P7 een ronde later wilde pakken ten koste van Felipe Massa ging het mis. De Nederlander zat duidelijk voor de Braziliaan, maar werd geraakt op rechtervoorwiel. Max liep een lekke band op en moest een heel rondje doorrijden. De jongeling van Red Bull moest achteraan aansluiten, maar wist na een lange inhaalrace nog een WK-puntje te pakken. Al ging dat weer niet zonder slag of stoot. Bij het inhalen van Romain Grosjean werd zijn achterband geraakt en ook het gevecht met Kevin Magnussen voor P10 ging tot het uiterste. 

De Nederlander dwong Magnussen iets naar buiten. Het zorgde voor een kwade Deen en mede daardoor onderzocht de wedstrijdleiding het incident, maar die zag er niks in en dus reed Max tot ieders opluchting weer eens in de punten. Dat was ook de ultieme beloning naar een lange inhaalrace. Dat zijn teamgenoot Daniel Ricciardo tot 'driver of the day' was geen verrassing. De Australiër eindigde knap als vierde nadat hij als zeventiende was gestart. Zijn inhaalactie op Kimi Raïkkönnen was daarbij het meest spectaculair. 

Lewis Hamilton begon vooraan en kende geen enkel probleem onderweg. Al klaagde de Brit op het laatst wel over iets minder power. De vooraan gestart Lance Stroll en Esteban Ocon werden al vrij snel opgepeuzeld door Valtteri Bottas en Sebastian Vettel. De twee eindigden uiteindelijk als zesde en zevende voor Massa en Pérez. Voor McLaren blijft de pech nog maar even aanhouden. Weer haalde beide auto's de finish niet en dus blijft het de vraag of het team wel doorgaat met Honda als motorleverancier. 

Nu op Singapore maar hopen op een podiumpje voor Max.