Door: Y.M. Osterloh
Formule 1
3

Jan Lammers: 'Ik rij vaak zat van die jonge gastjes voorbij'

Op 17 juni doet Jan Lammers weer mee aan de 24 uur van Le Mans. Maar nog spannender is dat zijn jeugdige held Max Versta...

Op 17 juni doet Jan Lammers weer mee aan de 24 uur van Le Mans. Maar nog spannender is dat zijn jeugdige held Max Verstappen op 26 maart in Australië het nieuwe Formule 1-seizoen aftrapt in zijn gloednieuwe bolide. “Max wordt wereldkampioen, de vraag is alleen wanneer.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Je gaat dit jaar weer meedoen met de 24 uur van Le Mans hè?

“Klopt, we starten als Racing Team Nederland.”

Met daarin oud Formule 1 coureur Rubens Barrichello en een hele rijke meneer.

“Frits van Eerd, eigenaar van 580 Jumbo supermarkten.”

Lees ook ons interview met John Williams: ‘Ik ben gewoon een simpele boerenlul’

Maar kan hij ook een leuk potje sturen?

“Absoluut. Hij is al een keer Nederlands rallykampioen geweest. Hij is een talentvol coureur, alleen besteedt hij er minder tijd aan dan een prof. Ze noemen hem in racetermen een gentleman-rijder. Iemand die door de week werkt en alleen in het weekend rijdt.”

Dus er is wel een kans dat jullie Le Mans uit gaat rijden dit jaar?

“Uitrijden absoluut. We zitten in de één na hoogste klasse. Als wij onze klasse winnen dan kunnen we in het algemeen klassement vierde worden, misschien derde. Het klassement winnen lukt alleen als alle snelste auto's uitvallen, die kans is niet groot. Maar als we in de top zes mee kunnen draaien en misschien finishen, zijn we goed bezig. Dat is al lastig zat, want we moeten het opnemen tegen 18- en 19-jarige Franse, Italiaanse of Mexicaanse Max Verstappentjes die net kartkampioen zijn geworden en zo scherp en gefocust zijn dat ze die laatste duizendste seconde er nog uit willen persen.”

Maar jullie hebben een ervaren Formule 1-coureur in jullie team.

“Ja, Rubens Barrichello. Rubens en ik kunnen natuurlijk wel wat op Le Mans. Ik rij vaak zat van die jonge gastjes voorbij.”

Je noemde Frits van Eerd een gentleman-rijder, wat is Max Verstappen dan?

“Dat is een platinum rijder. Als je ooit Formule 1 hebt gereden of voor een fabrieksteam ben je automatisch platinum.”

Lees ook: Hollandse helden: Jos Verstappen

Jij dus ook.

“Dat was ik. Maar als je vijftig wordt ben je automatisch goud. Als je 55 wordt ben je automatisch zilver. En op je 60ste ben je brons, dat ben ik nu dus.”

Gaat dat omlaag omdat ouder worden een minder snelle reactie met zich meebrengt?

“Niet zozeer. Reactiesnelheid is belangrijk maar dat het niet alles is bewijst een piepjonge F1 coureur uit Canada, Lance Stroll. Zijn vader is ongelofelijk rijk. Alles wat die man niet heeft dat wil hij ook niet, zo rijk is hij. Tijdens de testperiode in Barcelona heeft zijn zoon Lance z'n auto twee dagen op rij stuk gereden. Ik zag een van die crashes en die kwam omdat hij overreageerde. In een sportvliegtuigje moet je de wind ook z'n gang laten gaan en niet de hele tijd aan je stuur te trekken. Zo ook in de moderne raceauto. Je moet niet elke beweging van van de wielophanging of de banden corrigeren. Het is veel belangrijker dat je rustig blijft en geen opgefokt overreagerend baasje bent. Dat is niet leeftijdgebonden. Maar je ogen worden bijvoorbeeld wel minder. Een verre bocht inschatten en alle wijzertjes op je dashboard scherp blijven zien is niet meer vanzelfsprekend. En je wordt naarmate je ouder wordt ook minder gedreven en meer afgeleid.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Mylène de la Haye met Jan Lammers? Je leest het in editie 11 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.