Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1
3

Even voorstellen ... Williams

Nog een week en dan is het tijd voor een nieuw seizoen geweld. Geweld van brullende motoren wel te verstaan oftewel...

Nog een week en dan is het tijd voor een nieuw seizoen geweld. Geweld van brullende motoren wel te verstaan oftewel de Formule 1. Vanaf nu stellen we elke dag een team aan u voor. Met vandaag Williams. 

Coureurs:

De Braziliaan Felipe Massa maakt zich net als Räikkönen op voor zijn vijftiende seizoen in de F1. Een klein wonder, want eind vorig jaar neemt hij afscheid van de Formule 1, om door het vertrek van Rosberg en de transfer van Bottas toch nog een jaar langer bij Williams te blijven. In 2009 crasht hij tijdens de Grand Prix van Hongarije. Een veer van de ophanging van de wagen van landgenoot Rubens Barrichello schiet los en raakt Massa vol op zijn hoofd, waarna hij in een bandenstapel eindigt. Hoewel Massa een helm draagt, loopt hij zware verwondingen op aan zijn gezicht en moet hij direct onder het mes om zijn beschadigde linkeroog te redden. Zijn beste jaren zijn 2006 (derde in het eindklassement) en 2008 (tweede achter Lewis Hamilton), maar na zijn blessure moet Massa het vooral doen met plaatsen in de middenmoot.

Nou eindelijk mogen we dan ook eens een rookie aankondigen. En eigenlijk is Lance Stroll dit jaar de enige zonder grand prix ervaring. Stoffel Vandoorne rijdt dan ook wel zijn eerste volle seizoen, maar kwam vorig jaar in Bahrein ook al in actie.  Max Verstappen is nu ook eindelijk niet meer de jongste coureur in de Formule 1. Stroll is een jaar jonger en voor velen de grote onbekende in de koningsklasse van de autosport, maar heeft in lagere racetakken al wel zijn talent laten zien. In 2014 pakt hij de eindzege in de Formule 4, in 2015 wint hij de titel in de Toyota Racing Series en vorig jaar kroont hij zich tot kampioen in de Formule 3. Hij komt, hij ziet, hij overwint en die voorbije prestaties leveren hem dit jaar dus een stoeltje en een vet contract bij Williams op. Zorgen om geld hoeft Lance zich overigens sowieso niet te maken. Hij is de zoon van de Canadese zakenman Lawrence Stroll, goed voor een geschat vermogen van 2,2 miljard euro. Zijn moeder is de Vlaamse Claire Anne Callens, maar Stroll spreekt naar verluidt geen woord Nederlands. Gemiste kans.

Auto: 

Het is een speciaal seizoen voor Williams. Het team bestaat namelijk veertig jaar en dus is het tijd voor een feestje. De veertigste verjaardag is ook verwerkt in de naam van de auto: FW40. Die FW40 lijkt veel op de bolide uit 2014. Vooral als je naar de neus kijkt is de auto bijna identiek. Aan de achterkant is er natuurlijk een duidelijk verschil door de invoering van de haaienvin, maar dat hebben alle teams. Een titel pakken tijdens je verjaardag is natuurlijk het mooiste wat er is,maar bij de constructeurs de eindoverwinning pakken lijkt onwaarschijnlijk. Mercedes, Red Bull en Ferrari zijn normaal gesproken beter. Williams is alleen wel al jaren de stabiele nummer vier achter de grote drie.

Dus wordt het weer een jaar achter Max aanrijden voor Stroll en Massa.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws