Door: Jelmer Wijnstra
Formule 1

Bernie Ecclestone, een leven lang Formule 1

Niemand had ooit gedacht dat Bernie Ecclestone nog voor zijn dood afscheid zou gaan nemen van de Formule 1, maar door de...

Niemand had ooit gedacht dat Bernie Ecclestone nog voor zijn dood afscheid zou gaan nemen van de Formule 1, maar door de overname begin dit jaar van Liberty Media moest de man die de Formule 1 zo groot maakte een stapje terug. In ons Formule 1 magazine vorig jaar hadden we een klein biografietje over de inmiddels 86-jarige Ecclestone. 

Niemand had vroeger ooit kunnen denken dat Bernard Charles Ecclestone, zoon van een arme visser uit Suffolk, later tot een van de meest vermogende mannen van Groot-Brittannië en de absolute eindbaas van het Formule 1-circus zou uitgroeien. Hoewel hij nooit zijn schooldiploma heeft behaald, blijkt 'Bernie' zoals iedereen hem noemt, een zeer handige zakenman. In de jaren vijftig van de vorige eeuw richt hij samen met zakenpartner Fred Compton het bedrijf Compton & Ecclestone motorfietsenverkoop op, waar hij niet alleen motorfietsen verkoopt maar ook onderdelen voor consumentenauto's en racewagens.

In 1957 probeert Ecclestone, zelf ook een groot racefanaat, zich tot twee keer zonder succes te kwalificeren voor een Grand Prix.Na een grote crash in de jaren zestig loop het dermate ernstige verwondingen op dat hij zin racecarrière moet stoppen en stort hij zich vervolgens jarenlang op het werk. Met succes, want begin jaren zeventig is de firma Compton en Ecclestone in hun marktgebeid de grootste ter wereld en zijn de twee financieel binnen. Ecclestone investeert zijn deel van het vermogen in een raceteam, Brabham, en boekt in de jaren die volgen grote successen met WK-winnende coureurs als Niki Lauda en Nelson Piquet sr.

In deze periode richt hij samen met andere teambazen de Formule One Constructors Association (FOCA) op, waar hij in 1978 het voorzitterschap van opeist. Via langslepende rechtszaken lukt het hem om de commerciële rechten van de Formule 1 af te pakken van de internationale autofederatie FIA, waarna hij in de jaren die volgen bakken met geld vang met allerlei nieuwe sponsorcontracten en televisiedeals. Alle commerciële activiteiten zijn sinds enkele jaren ondergebracht bij het Formula One Management met, hoe kan het ook anders, Ecclestone als CEO. Hoewel de excentrieke racebaas inmiddels hoogbejaard is, blijft hij de man die de grote lijnen in de koningsklasse van de autosport uitzet. En daarbij draait voor Bernie alles om winnen, zo getuige ook deze fameuze quote: 'Toon mij een goede verliezer en ik toon jou een verliezer.' 

Maar het tijdperk Ecclestone zit er nu echt op en dus kan Bernie genieten van zijn 47(!) jaar jongere vrouw Fabiana.