Door: Y.M. Osterloh
Fail
3

Lach, klik, boem: levensgevaarlijke zelfportretten

Selfiemakers komen onder treinen, vallen in ravijnen, worden geëlektrocuteerd, verdrinken, verongelukken, worden gebeten...

Selfiemakers komen onder treinen, vallen in ravijnen, worden geëlektrocuteerd, verdrinken, verongelukken, worden gebeten of vertrapt door een wild dier of schieten zichzelf dood. Het wachten is op het eerste Nederlandse slachtoffer. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de Panorama van deze week.

“Wow, wat een mooi uitzicht! Als ik nou eens over dit hekje klim en ik maak een foto van mezelf met die diepte achter me lijkt het net of ik boven de zee hang. Zo, m’n tas kan hier wel even staan, oké, even opletten, vasthouden met links en met rechts de foto maken, dat moet lukken, zo, rustig aan, één been erover, het andere been erover, oh shit…” En weg was de 16-jarige scholiere Isabella Fracchiolla die op 12 juni 2014 met haar klas de Italiaanse kuststad Taranto bezocht.

Ze viel twaalf meter naar beneden, kwam op puntige rotsen terecht, streed daarna nog twee dagen voor haar leven maar overleed in het ziekenhuis. Selfies maken is soms gevaarlijk. In 2014 kwamen 49 mensen om het leven door het maken van een foto van zichzelf, in 2015 waren dat er 36 en dit jaar staat de teller al op 20. In Nederland is er tot op heden (even afkloppen) nog geen dodelijk selfieslachtoffer gevallen. De meeste doden vallen in India, Rusland, Amerika en de Filipijnen.

Veel jongeren sterven door selfies omdat het tegenwoordig bijna not done is als je iets niet deelt. Als je iets te geks meemaakt en je deelt dat niet, heb je het eigenlijk niet echt meegemaakt. Net kleine kinderen: “Kijk mama, zonder handjes.” Pas als mama het gezien heeft, is het geregistreerd en dus een wapenfeit. Wat dat betreft zijn we mondiaal aan het ‘verkindsen’. Kijk mij nou, op het dak van een gebouw, op een voortrazende trein, drie meter bij een slapende olifant vandaan, hangend aan een brug of, als het even tegenzit: vallend in een ravijn en kapotslaand op de rotsen. Als de wereld het niet heeft gezien, telt het niet.

Wat voor de jeugd echter ook een stimulerende factor is, is dat er serieus geld mee te verdienen valt. De Nederlandse vlogger Willem Vink die zichzelf filmt terwijl hij extreme dingen doet en dus eigenlijk bewegende selfies maakt, verdient pas echt geld met z’n YouTube-kanaal sinds hij begin deze maand op het dak van die sneltrein is gesprongen. Hij (en z’n ploeg) hadden makkelijk dood kunnen zijn, maar z’n filmpje is op weg naar de 700.000 views en daardoor verdient Willem nu via reclame-inkomsten geld met z’n stunt.

Lees en zie ook: een nieuw dieptepunt voor Nederland: de 'Straathyenas' (VIDEO'S)

Vinks stunt had ook heel makkelijk anders af kunnen lopen. Zoals in april 2014 in Peru. De Canadees Jared Frank, op YouTube bekend als de ‘Train Kick Selfie Guy’, maakt in Peru een selfiefilmpje terwijl achter hem een trein voorbij dendert. Maar er komt letterlijk een schoen uit de lucht vallen. Het is de treinmachinist die de jongen in z’n nek schopt. Het bevalt die machinist niet (best begrijpelijk trouwens) dat dat stomme joch daar langs de rails staat dus hij steekt (en dat is dus heel onbegrijpelijk) z’n voet buitenboord en raakt hem vol in z’n nek. Later zegt hij dat hij de jongen wilde redden maar hij maakte de situatie alleen maar gevaarlijker. Jared heeft het hele gebeuren op film en hij is niet dood, dus hij gooit het op YouTube waar het nu al meer dan 40 miljoen keer is bekeken. Moraal van het verhaal: de ‘Train Kick Selfie Guy’ harkt met zijn stunt een geschatte reclameopbrengst van tussen de 100.000 en de 250.000 dollar binnen.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze verslaggeefster Mylène de la Haye? Lees het in editie 26 van Panorama die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws