Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Er zijn geen happy hookers!

Aan het grachtje de Weaze, midden in de rosse buurt van Leeuwarden, ligt prostitutiesteunpunt Xenia, een huiskamer voor vrouwen die even van de straat af willen, die willen opladen, koffie drinken of advies vragen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De afsluitdijk doemt verlaten en somber voor ons op. Het is een grijze dag en de mist onttrekt het IJsselmeer grotendeels aan het oog. We zijn op weg naar Leeuwarden, waar we door het Leger des Heils zijn uitgenodigd een bezoek te brengen aan prostitutiesteunpunt Xenia, gelegen op de Weaze in de rosse buurt van de Friese hoofdstad. Bij het steunpunt werken mensen van drie organisaties. Mensen van de GGD begeleiden de vrouwen op medisch vlak. Bij medewerkers van de organisatie Fier (een landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties) kunnen de vrouwen terecht die onderdrukt of mishandeld worden en het Leger des Heils verzorgt de laagdrempelige opvang: het uitdelen van koffie en thee, het bieden van een luisterend oor, het winnen van vertrouwen, het helpen met administratieve taken en het verstrekken van informatie die hun situatie zou kunnen verbeteren.

Ik had stiekem gehoopt vandaag een paar uur in de huiskamer te mogen zitten en contact te kunnen maken met een aantal prostituees van de Weaze, maar dat A-scenario gaat niet door. “Mylène, we kunnen niet midden in hun domein gaan zitten kletsen,” hielp projectleider en Leger des Heils-medewerker Ineke van Buren me vanmorgen al telefonisch uit mijn droom. “Dat willen alle journalisten natuurlijk het liefst, maar dat kan niet.” Het komt er zo kordaat uit dat ik weet dat protesteren geen enkele zin heeft. Zonder mijn volgende vraag af te wachten vervolgt ze: “Ik heb aan alle vrouwen die hier komen gevraagd of ze een interview willen geven, maar niemand wil dat en ik begrijp dat. Het is een kwetsbare groep en vaak weten hun families niet dat ze dit werk doen.” Maar Ineke van Buren heeft ook goed nieuws voor me: ze heeft een dame geregeld die lang, gedwongen, in ‘het leven’ heeft gezeten en die haar verhaal wil doen. “Maar ze mag niet herkenbaar zijn.”

"We noemen ze bewust geen prostituees of sekswerkers. Vaak hebben ze er zelf niet voor gekozen."

Via mensenhandel

Het pandje waarin prostitutiesteunpunt Xenia gevestigd is, is klein, oud en vrij smal en je bent er in een vloek en een zucht voorbijgelopen. In het huiskamertje beneden rookt een Spaans sprekende jonge vrouw een sigaret en krijgt van een medewerkster van Xenia ergens uitleg over. Dat gaat moeizaam want de Engelse taal beheerst de vrouw niet. Als ze onze camera ziet, ook al hangt hij nog nonchalant over de schouder van de fotografe, trekt ze wit weg. Ineke heeft niet overdreven.

“Boven kunnen we praten,” zegt Ineke, “op zolder.” Via twee smalle trappen komen we in een kleine ruimte met zware, houten balken in het plafond, die dienst doet als vergaderkamer en is gelegen naast de behandelkamer van de GGD. De sfeer is aan het begin van het gesprek ongemakkelijk. De kopjes thee staan te dampen, maar dit is geen materie die je even lekker luchtig aansnijdt bij koffie met gebak. Eerst maar even een voorstelrondje om vertrouwen te winnen. Nadat ik, gedetailleerder en persoonlijker dan gewoonlijk, mijn eigen doopceel heb gelicht is de wat schuchtere vrouw die naast me zit aan de beurt. Ze vertelt hoe ze via mensenhandel in Nederland terechtkwam en drie jaar geleden de gelegenheid kreeg ermee te stoppen. Ze doet nu een studie om straks te kunnen werken in de zorg en is daar bijna mee klaar. Nu nog begeleidt ze prostituees – wat soms gek voelt omdat ze nog niet zo heel lang geleden zelf nog in die wereld zat – maar ze wil een andere richting uit.

“Straks wil ik geen ervaringswerker meer zijn,” zegt ze zacht maar beslist. “Anders blijf ik geconfronteerd worden met mijn eigen verleden. Eerst wilde ik niks liever dan die vrouwen helpen. Maar nu wil ik het eigenlijk de nitief achter me laten.” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Valerie en ineke horen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het artikel op Blendle.