Door: Jelmer Wijnstra Fotografie:
Ek 2016
2

Road to the final: Portugal

We mogen ons gaan opmaken voor de alles beslissende wedstrijd van het EK. Iets waar we sinds de start op 10 juni al naar...

We mogen ons gaan opmaken voor de alles beslissende wedstrijd van het EK. Iets waar we sinds de start op 10 juni al naar uitkijken. Maar hoe kwam de teams eigenlijk in de finale terecht? Vandaag: Portugal

Groepsfase

Portugal is het team wat eigenlijk het kortst actief is op dit EK. Het hoefde pas namelijk dinsdag 14 juni haar eerste wedstrijd te spelen. De ploeg was daarmee de allerlaatste samen met IJsland die aan het EK begon. Je kunt ook zeggen. Portugal heeft daardoor tot de finale het minste rust gehad. Daar komen we later nog even op terug. Want in de groepsfase was het allemaal niet je van het bij Cristiano Ronaldo en co. 

In de eerste wedstrijd tegen IJsland duurde het lang voordat de Portugezen de ban konden breken. Niemand wist toen nog dat IJsland de sensatie van het toernooi zou worden. Maar eigenlijk gebeurde het daar al toen Bjarnason vlak na rust de gelijkmaker maakte. 

In de tweede wedstrijd was het nog een stuk saaier. Vaak konden we wel een helftje slapen bij de Portugezen want veel soeps was het niet. Ook tegen Oostenrijk werd er niet gewonnen. En Ronaldo ja die ging door met missen.. 

De derde wedstrijd leek Portugal uitgeschakeld te gaan worden. Zeker door de voorsprong van IJsland tegen Oostenrijk. Maar Ronaldo kwam los en zorgde ervoor dat er weer werd gelijk gespeeld. De Portugezen gingen daardoor als beste nummer drie door naar de achtste finales. De titel pakken als nummer drie in de poule, het zou schandalig zijn.

Achtste finales: 

In de achtste finales was het Kroatië wat wachtte op de Portugezen. De Kroaten waren in de groepsfase uitstekend en menigeen dacht dan ook dat de Portugezen naar huis zouden gaan. Het werd echter een slaapverwekkende wedstrijd waar wij geen woord te veel aan gaan verspillen. 

Kwartfinales:

In de kwartfinales moest dan eindelijk de eerste Portugese overwinning komen. Het lukte ze alleen opnieuw niet en ook in de verlenging werd het net niet gevonden door Ronaldo. Penalty's brachten de Portugezen naar de halve finale. Daarmee zijn de Portugezen de ploeg met de meeste minuten op het veld dit EK. 

Halve finale: 

Ja, daar was hij dan eindelijk. Na vijf gelijke spelen werd Wales wel verslagen. En de grote man tijdens de halve finale? Ja, inderdaad Cristiano Ronaldo. Net op tijd in vorm voor de finale. Zondag wacht de laatste klus..