Door: Jelmer Wijnstra

Road to the final: Frankrijk

We mogen ons gaan opmaken voor de alles beslissende wedstrijd van het EK. Iets waar we sinds de start op 10 juni al naar...

We mogen ons gaan opmaken voor de alles beslissende wedstrijd van het EK. Iets waar we sinds de start op 10 juni al naar uitkijken. Maar hoe kwam de teams eigenlijk in de finale terecht? Vandaag: Frankrijk

Waar het Portugese team eigenlijk het kortst actief is op dit EK is Frankrijk het team dat het langst actief is. De ploeg begon op 10 juni als allereerste aan het toernooi samen met Roemenië. Een lange weg, maar ook een weg waar de Fransen het meeste rust hebben gehad tussendoor. Dat is bij deze finale anders. Gaat Frankrijk net als in '82, '98 en '03 de titel in eigen land pakken? Laten we eerst maar eens kijken hoe ze er zijn gekomen. 

Groepsfase:

De eerste wedstrijd was dus al op 10 juni tegen Roemenië. Het duurde lang voordat de Les Bleus de Roemeense muur kon slechten. Toen dat eenmaal gebeurt was kregen en maakten de Roemenen een strafschop. De Franse zegetocht leek in mineur te beginnen, maar toen was daar Dimitri Payet.. 

In de tweede wedstrijd hadden de haantjes het opnieuw lastig. Pogba en Griezmann moesten op de bank beginnen. Griezmann moest uiteindelijk wel komen want Albanië verkocht zijn huid zeer duur.  Vlak voor tijd maakte de aanvaller van Atletico Madrid de 1-0 waarna Payet de 2-0 nog maakte. Het zorgde voor Peppi en Kokki toestanden op de Albaanse bank. 

De Fransen waren door die tweede overwinning al geplaatst voor de volgende ronde. De Zwitsers zouden aan een punt genoeg hebben om door te gaan. Een gelijkspel was dan ook het logische gevolg. Saai..

Achtste finale: 

Al na drie minuten schrok heel Frankrijk. Pogba maakte een overtreding in de eigen zestien meter en dus ging de bal op de stip. Robert Brady was onverbiddelijk en schoot de Ieren naar een voorsprong. Antoine Griezmann zorgde met twee goals er voor dat Frankrijk door ging naar de kwartfinales. 

Kwartfinale:

In die kwartfinale had Frankrijk geen kind aan IJsland. Na 45 minuten voetballen stond er 4-0 op de borden. De wereld kreeg medelijden met de IJslanders, maar die wisten in de tweede helft nog terug te komen. De Fransen gingen wel op de automatische piloot naar de halve finales: 5-2. 

Halve finale: 

33 procent balbezit had Les Bleus in de halve finale tegen wereldkampioen Duitsland. Het was wel genoeg voor de overwinning. Opnieuw was Griezmann de grote uitblinker. Hij schoot weer twee keer met scherp. Zullen we maar vast zeggen dat de speler van het toernooi al vast staat? Er wacht de Fransen nu nog één laatste klus en dan kunnen zondag misschien wel de kurken knallen.