Door: Jeroen Kraak Fotografie:
Bizar
1

‘Voedsel met geur maakt je dikker’

Het ruikt zo lekker als je een bakkerij binnenloopt. Het aroma van versgebakken brood snuif je op en meteen wil je...

Het ruikt zo lekker als je een bakkerij binnenloopt. Het aroma van versgebakken brood snuif je op en meteen wil je een hapje nemen. Niet alleen zorgt het ervoor dat je sneller iets wil kopen. Het helpt je waarschijnlijk ook aan extra gewicht.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben onderzoek gedaan hoe de geur van voedsel het eetpatroon beïnvloed. Ze verdeelden muizen in twee groepen waarin de diertjes allebei hetzelfde aten. Het enige verschil was dat de ene groep wel kon ruiken en de andere niet.

De muizen die niet konden ruiken verloren gewicht, terwijl de ruikers juist aankwamen. Hierdoor concludeerden de onderzoekers dat geur ervoor kan zorgen dat calorieën worden opgenomen.

‘Dit is een van de eerste onderzoeken waaruit we op kunnen maken dat de hersenen bepalen hoeveel calorieën worden opgenomen.’, vertelt Céline Riera, van het Cedar Sinai Medisch centrum in Los Angeles aan het Engelse Metro. De onderzoekers hopen dan ook dat deze resultaten mensen met gewichtsproblemen kunnen helpen. Ze hopen dan ook dat er onderzoek wordt gedaan naar een medicijn waardoor je wel kan ruiken, maar bepaalde stofjes niet worden doorgelaten naar de hersenen.