Door: Jeroen Kraak Fotografie: iStock
Bizar

Scrabblewereld geschokt door valsspeler

Er wordt niet alleen vals gespeeld bij wielrennen door doping, ook in de scrabblewereld zijn er echte boefjes aanwezig. Zo ook de bekende scrabbelaar Allan Simmons. Hij is betrapt op het terugleggen van letters in het zakje.

De Scrabblebond (ja die bestaat echt) is woest en hebben hem gelijk geschorst. ‘Niemand is groter dan het spel’, luidt dan ook de mededeling van de bond. Hij moet drie jaar aan de kant zitten. Bovendien wil de krant The Times niet meer met hem samenwerken. Hij schreef voor het medium artikelen over het spelletje. We zijn benieuwd wat de lezers nu moeten doen om in slaap te vallen.

Simmons was een gevierd scrabbelaar. Hij schreef verschillende boeken en werd gezien als een van de topspelers in het wereldje. Nu weten we dus ook voor een gedeelte hoe dat komt. ‘Je moet er rekening mee hebben dat het in de Scrabbletop wedstrijden er vrijhard aan toe kunnen gaan. Er gaat zoveel door iemands hoofd’, vertelt Simmons.

De speler zou gefraudeerd hebben door slechte letters om te wisselen met goede. Een getuige zag hoe hij een nieuwe letter terug in het zakje deed om een nieuwe pakken. Dat is verboden in het spel. Het zou vier kier gezien in een tijdsperiode van een paar weken.

De man zelf ontkent overigens zijn acties. Hij zegt dat hij net als anderen ook heel veel moeilijke letters krijgt. Hij zegt dan ook volledig mee te werken naar een onderzoek naar de letterfraude.