Door: Y.M. Osterloh
Bizar

Hoe Zit Dat? Disneyland Parijs

Aankomende week is het alweer 25 jaar geleden dat het Amerikaanse Disney in Frankrijk een nieuw pretpark opende. Alles o...

Aankomende week is het alweer 25 jaar geleden dat het Amerikaanse Disney in Frankrijk een nieuw pretpark opende. Alles over een kwart eeuw Euro Disney, eh Disneyland Parijs. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Euro Disney

Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zoekt Disney naar een manier om met een pretpark in Europa voet aan de grond te krijgen. Er is in verschillende landen naar meer dan 1200 mogelijke locaties gekeken: Spanje, Italië, Engeland en België zijn korte tijd opties voor de Amerikanen, maar men besluit toch om voor Frankrijk als centraal land in Europa te gaan. Als locatie kiest men het vlakke en grotendeels onbewoonde Marne-la-Vallée, op 35 kilometer ten oosten van de Franse hoofdstad Parijs.

Lees ook: Hoe Zit Dat? De stad van de zonden

In 1985 tekenen Disney-directeur Michael Eisner en de Franse premier Laurent Fabius de overeenkomst om voor negen miljoen euro 1943 hectare grond te kopen waar het park op gebouwd moet worden. De Franse regering laat Disney grotendeels vrij in wat ze bouwen en zorgt in ruil voor de werkgelegenheid die het project met zich meebrengt voor goede infrastructuur, maar vraagt wel nog om in het park ook attracties te bouwen rond Europese helden als Leonardo da Vinci en Jules Verne.

Op 12 april 1992 opent Euro Disney, na bijna vier jaar bouwen en bijna 4 miljard euro aan kosten, de poorten. Na een moeizaam begin, meerdere naamswijzigingen, drie bijna faillissementen, heel wat kostbare uitbreidingen en de bouw van meerdere nieuwe hotels schrijft Disneyland Parijs zoals het nu heet inmiddels groene cijfers en is het met afstand het grootste pretpark in Europa. Dit jaar viert het park het 25-jarig jubileum, alle reden voor een feestje en dat komt er dan ook. Vanaf april staat het hele jaar in het teken van de viering van deze mijlpaal.

3476

Het Disneyland Hotel is het meest luxe hotel van Disneyland Parijs en bevindt zich direct boven de ingang van het Park. De duurste kamer is de Sleeping Beauty Suite en kost zo’n 3500 euro per persoon. Per nacht.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Het witte fort

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over Disneyland Parijs? Lees het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 14 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws