Door: Y.M. Osterloh
Bizar
4

Henk Westbroek: ‘Ik schreef de helft van mijn hits stoned of dronken’

De man van klassiekers als Zelfs je naam is mooi, België en Vriendschap maakt nog altijd muziek, maar vanwege zijn...

De man van klassiekers als Zelfs je naam is mooi, België en Vriendschap maakt nog altijd muziek, maar vanwege zijn mindere gezondheid treedt Henk Westbroek (65) amper meer op. Wel is hij nog altijd even uitgesproken. “Ik ben altijd een voorstander geweest van vrij gebruik van soft- en harddrugs.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

U bent onlangs 65 geworden en twitterde dat u toch geen pensioen heeft, dus maar doorwerkt. Is dat echt zo?

“Nou, volgens mijn boekhouder moet ik doorwerken tot pakweg zes, zeven jaar na mijn dood. Nee, ik heb geen pensioen. Ik heb in de jaren tachtig een paar ton aan guldens gestald bij de ASR Bank, maar toen er uitbetaald moest worden, kreeg ik iets meer dan niks. De crisis had namelijk 35 jaar geduurd en daardoor had mijn geld geen kinderen gekregen, maar was het afgekalfd. Ik ben nog er nog eens naartoe geweest met mijn dochter, die fiscaal econoom is, om te vragen hoe dat allemaal kon. Maar het was allemaal mijn schuld, ik had maar beter moeten opletten. Nou is het wel zo dat ze in een prachtig gebouw zitten, dat loopt helemaal op groene energie en de koffiebonen zijn fairtrade. Dat hebben ze me in een half uur uitgelegd, maar pensioen had ik niet meer. Maar dat is ook niet zo erg.”

Lees ook ons interview met Tim Akkerman: ‘Di-rect heeft hitlijsten gemanipuleerd’

Want bent u nog van plan?

“Weinig. Mijn gezondheid is niet zo best, maar voor het eerst sinds jaren gaat het wel weer de goede kant op. Dus ik kan ook weer meer gaan doen.”

Waar heeft u last van?

“Waarvan niet? Ik heb ingekapselde asbestvlokken op mijn longvlies, ik heb tuberculose gehad, heb een nieuwe knie gekregen en nog wat kleinigheidjes. Ik ben vier jaar uit de running geweest, dus ik doe nu rustig aan. Ik ben vorig jaar ook opgehouden met Het Goede Doel. De laatste plaat heette Overwerk en dat was niet voor niets, want ik kreeg weer eens ruzie met de andere Henk. We hadden bedacht dat we de plaat alleen zouden uitbrengen als er vooraf 10.000 van verkocht zouden zijn, maar ik kwam er helaas na twee maanden achter dat hij het toch had uitgebracht, na 800 verkochte exemplaren. En de opbrengst liet hij op zijn rekening storten. Nou gaat dat over 1000 of 2000 euro, daar word ik verder niet warm of koud van, maar ik word door niemand graag opgelicht, dus ik ben er onmiddellijk mee gestopt. Nu doe ik iedere maand nog één liedje.”

Iedere maand?

“Ja en dan aan het eind van het jaar komt het uit op een plaat én op een stickie. Ik kwam toevallig de eigenaar van een coffeeshop in Maastricht tegen en die zei dat hij mijn grootste fan was. Hij had inderdaad al mijn platen staan en vroeg waarom ik niet nog eens soloalbum maakte. Ik zei: Dat kost 20.000 euro en dat geld heb ik eigenlijk niet. Dan betaal ik het wel, zei hij. Dus het wordt eigenlijk betaald door alle mensen die nu stevig aan het doorroken zijn. Ik ben ook altijd een voorstander geweest van vrij gebruik van soft- en harddrugs.”

Bent u daar zelf ook nog van?

“Niet meer. Toen ik tuberculose had kreeg ik ook het dringende advies om te stoppen met roken, als ik de zeventig nog wilde halen. Maar ik heb mijn hele leven met veel plezier wietjes gerookt. Mijn halve hitrepertoire is geschreven toen ik stoned of dronken was. Ik zal het nooit vergeten, we waren met Het Goede Doel een plaat aan het schrijven voor zieke kindertjes. Allerlei artiesten deden mee en we kwamen nog een tekstje tekort. Dat moest voor een volkszanger zijn, maar daar was ik niet zo goed in. Toen was ik zo stoned als een aap en schreef: Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom. Een kwartier later had ik Een eigen huis geschreven en dat werd een nummer 1-hit. Zo zie je maar. Tegenwoordig worden coffeeshops gesloten en verplaatst het dealen zich naar het schoolplein. En dat zijn jongens die zwaarder spul bij zich hebben en vaak wat anders in elkaar zitten. Dat noemen ze dan progressief. Daarom organiseer ik volgend jaar op 6 mei het Tolerantiefestival op het Malieveld in Den Haag. Ik hoop dat iedereen daar vrolijk hasj en wiet rokend aanwezig zal zijn.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met Henk? Je vindt het gesprek dat hij had met onze verslaggever Jarry Popelier in editie 13 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen of op Blendle lezen. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws