Door: N. Pracht Fotografie:
Bizar
0 bekeken
2

Geen ijsberg, maar brand zou de Titanic fataal zijn geworden (VIDEO)

Niet een aanvaring met een ijsberg maar een brand zou de oorzaak zijn geweest van het zinken van de Titanic. Tenminste,...

Niet een aanvaring met een ijsberg maar een brand zou de oorzaak zijn geweest van het zinken van de Titanic. Tenminste, als we de nieuwe documentaire van onderzoeksjournalist Sean Molony - waarin hij naar eigen zeggen niet te stuiten bewijzen levert - mogen geloven.

Wij hadden er eigenlijk al lang en breed vrede mee gesloten: de Titanic ging ten onder door een ijsberg. Daarmee ook de rest van de wereld, op enkele verstrooide complotdenkers na natuurlijk. Maar na dertig jaar onderzoek te hebben gevoerd is de Ierse onderzoeksjournalist Sean Molony tot een andere - en wij moeten bekennen plausibele - conclusie gekomen. Volgens hem zonk het schip en lieten ruim 1500 personen het leven door een brand. Vlammen zouden het schip dusdanig hebben verzwakt dat slechts een tikje genoeg was om het te doen wankelen en het naar de bodem van de Atlantische Oceaan te zinken.

Gekreupeld

Het 269 meter lange schip was onderweg van de Engelse havenstad Southampton naar New York. Het was de eerste tocht van het onzinkbaar geachte schip. Maar nog voordat de Titanic de haven verliet, was de romp al dermate gekreupeld door een brand die bijna drie weken ongecontroleerd had gewoed. En laat de getroffen plekken nou net precies daar zijn waar het schip later werd doorboord. Sean Molony voert zijn theorie kracht bij door foto's van voor het vertrek aan te dragen. Op de foto's zijn tien meter lange brandplekken te zien. Ook experts bevestigen dat er een brand was.

Lees en zie ook: dit is de vrouwelijke Wolf of Wall Street (FOTO'S)

Achteruit

Het luxueuze schip huisvestte 2500 passagiers. Het grootste deel van hen, zo'n 2000 passagiers, zat op een kluitje in de derde klas, terwijl de rijkelui op het bovendek genoten van de fijnere dingen in het leven. Opvallend is dat het schip achteruit aanmeerde voordat de passagiers de Titanic betraden, zodat geen van hen de afgebrande plekken konden zien. ''Dit is geen simpel verhaal over een aanvaring met een ijsberg. Het is een wervelwind aan buitengewone omstandigheden die samen kwamen: ijs, vuur en criminele nalatigheid'', aldus de onderzoeker Molony.

Titanic

Het schip is op de Atlantische Oceaan dus wel degelijk tegen een ijsberg aangevaren, maar volgens hem deed de vlammenzee het schip kelderen. Als dit eerder aan het licht was gekomen, had de tranentrekker Titanic (1997) met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol mogelijk een ietwat andere wending gekregen. Het lot van de daadwerkelijke slachtoffers was hoe dan ook al bezegeld.

Lees en zie ook: boze kameel bijt hoofd baasje af

Plausibel, of niet?