Door: Jeroen Kraak
Bizar

Deze parasieten kunnen in jouw sushi zitten

Slecht nieuws voor sushi-liefhebbers. Rauwe vis blijkt een makkelijke broedplaats voor parasieten te zijn volgens h...

Slecht nieuws voor sushi-liefhebbers. Rauwe vis blijkt een makkelijke broedplaats voor parasieten te zijn volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Pretentie.

Anisakiasis, een ziekte die veroorzaakt wordt door minieme worpjes, leggen graag eitjes in vis, waar de larven genoeg voedselstoffen hebben om te groeien. Bij rauwe vis wordt die niet gedood door verhitting. Deze parasieten komen vaker door dan jij waarschijnlijk denkt. Zo zijn de beestjes aangetroffen bij 39,4% van de makrelen op verschillende vismarkten in het Spaanse Granada. In blauwe wijting die in de Spaanse supermarkt ligt zou dit percentage maar liefst 56% zijn. Eerder bleek al in veel Nederlandse sushi de E.coli-bacterie te zitten.

De ziekte

Een levende larve kan zich gaan nestelen in de maagwand wat kan leiden tot maagbloedingen, hevige buikpijn en een beschadiging van de maag. In totaal kan een larve een aantal weken leven in de maag van een mens totdat het dood gaat. De ziektesymptomen kunnen echter maanden duren.

Doctoren willen nu graag meer aandacht voor deze ziekte, sinds een Portugese man de ziekte heeft opgelopen, meldt CNN. In Japan zouden 2.000 tot 3.000 mensen de ziekte hebben volgens het Amerikaanse tv-station. In Spanje zouden dit er zelfs 8.000 zijn, omdat ze daar veel rauwe ansjovis eten.

Lees ook: Man heeft buikpijn, doet gruwelijke ontdekking

Preventie

De ziekte kan voorkomen worden door goed om te gaan met vis. De parasiet wordt namelijk gedood als vis 72 uur wordt bewaard bij een temperatuur van -20 graden of als het verwarmd wordt tot 63 graden.

Waarschijnlijk zullen veel mensen nog steeds sushi blijven eten. Dat hoeft geen probleem te zijn, want goed getrainde sushikoks zouden de parasiet moeten kunnen herkennen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws