Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De grootste Disney-verzamelaar van Nederland

Rein van Willigen (65) heeft zijn huis ingericht als een permanente Disney-tentoonstelling. Vanaf elke plek komt Mickey Mouse, Winnie de Poeh of Goofy je tegemoet. Duizenden items? Honderdduizenden?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Na een rondleiding in het huis van Rein van Willigen valt er inderdaad geen andere conclusie te trekken. Waar je ook kijkt, vanaf iedere plek – en dan ook écht iedere plek – staart Mickey Mouse, Winnie de Poeh of anders wel Goofy je aan. In de woonkamer is nog net plek voor twee stoelen en een televisie, verder is het vooral het domein van ontelbaar veel boeken, cd’s, dvd’s (overigens niet alleen Disney-gerelateerd), knuffels en andere Disney-prullaria. “Het is dat je het zegt, mij valt het niet meer op.”

‘Op tien meter afstand zag ik twee Mickey Mouse-poppen vibreren. Twee minuten later zaten ze in mijn tas’

De lijn van het interieur wordt doorgetrokken naar het toilet, de gang naar zijn slaapkamer, de slaapkamer zelf, de badkamer (inclusief Winnie de Poeh-douchegordijn) en dan is er nog een speciale Disney-kamer. Al zou Rein het nog zo graag willen, ontsnappen aan de Disney-figuren is volstrekt onmogelijk. Gelukkig heeft de bewoner van dit huis in Zaltbommel daar ook geen behoefte aan. “Ik zou helemaal niks willen missen. Dit huis is wie ik ben en ik heb ook helemaal nergens spijt van. Alles valt als een puzzel in elkaar. Het zijn wel heel veel stukjes, die zich ook steeds blijven uitbreiden. Het is hier niet doorsnee, maar als dat het wel was, zou ik me er ook niet thuis voelen.”

Hoeveel attributen zal zijn gigantische verzameling omvatten? Zijn het tienduizenden items? Honderdduizenden misschien? Het is onmogelijk in te schatten en ook Rein moet het antwoord schuldig blijven. “Ik weet wat ik heb, maar niet in aantallen. Dat hou ik niet bij. Dan zou ik een soort Oom Dagobert zijn.”

‘Het verhaal van The Lion King wordt gewoon slecht verteld, dat was in de tijd van Walt nooit gebeurd’

Vibrerende Mickey

De collectie moet meer waard zijn dan het huis zelf, kan niet anders. Maar Rein wuift de vraag of hij niet wat is doorgeslagen in zijn hobby weg. “Het leuke van Disney is dat je er van alles mee kunt. Erover lezen, films kijken, verzamelen. Als mensen poppetjes of zo sparen denk ik altijd: wat moet je daar dan mee? En een ander spaart voor een auto die je na een paar jaar weer kunt afschrijven. Daar snap ik dan weer niks van. En ik geef ook niks om vakanties. Ik heb met een quiz eens een reis naar Egypte gewonnen, maar ik ben niet gegaan. Ik had daarvoor ook al geen plannen om naar Egypte te gaan, waarom zou ik dan opeens wel gaan? Wat moet ik daar dan doen? Als ik zand wil zien, ga ik hier wel aan de Waal liggen. De kamelen denk ik er dan wel bij.”

Het is niet dat Rein ieder weekend de beurzen afstruint om zijn verzameling completer te maken. Het gaat eigenlijk vanzelf. “Ik was eens in een winkel in Amsterdam. Op tien meter afstand zag ik twee Mickey Mouse-poppen vibreren. Twee minuten later zaten ze in mijn tas.”

Zo ongeveer ging het ook tijdens een dagje Utrecht, toen hij nog getrouwd was. “We kwamen gelijk een mooi Disney-boek tegen. 250 gulden. Ik weet soms ook niet waar ik het nog kwijt kan, maar dat boek gaat dan toch mee. Daarna hadden we nog net geld voor een kopje koffie. Dat was een kort dagje Utrecht.”

Of neem de dag dat de postbode aan de deur stond met niet minder dan zestien nieuwe Disney-boeken. Nee, het lukt niet om alles te lezen en te kijken wat hij in huis heeft. “Dan moet ik 300 worden. Maar nu heb ik een eigen bibliotheek waar ik steeds iets kan uitkiezen, dat is toch ook leuk?”

Of neem de dertig shampooflessen met Disney-figuren. “Die hadden ze ooit bij de Kruidvat. Ik heb ze gelijk allemaal gekocht. Shampoo heb je toch nodig, hè.” Wanneer zijn huis, waar hij nu 32 jaar in woont, precies is getransformeerd in een permanente Disney-tentoonstelling kan hij niet precies terughalen. “Maar toen ik het kocht had ik al veel boeken, dus ik vond het belangrijk dat er een betonnen vloer in lag. Leek me handiger dan hout.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Jack Middelburg lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.