Door: Redactie Panorama
Bizar
3

Bizarre huwelijken: Adolf Hitler en Eva Braun

Het huwelijk: het kan voelen als de hel, als de hemel en alles daar tussenin. Panorama selecteert zes spraakmakende huwe...

Het huwelijk: het kan voelen als de hel, als de hemel en alles daar tussenin. Panorama selecteert zes spraakmakende huwelijken waarin het woord sleur niet voorkomt. In deel 5 Adolf Hitler en Eva Braun. De twee trouwden een dag voordat ze gezamenlijk zelfmoord pleegden. Zo kwam er voor Eva een einde aan een onmogelijke liefde die haar even verpestte. “Ik ben blij dat ik hier sterf, in het bijzijn van de Führer.”

Kort maar krachtig. Zo kun je het huwelijk tussen Adolf Hitler en Eva Braun wel omschrijven. Het duurde namelijk niet langer dan één dag. Een uurtje of 36 om precies te zijn. Hitler was ver gekomen met zijn gedachtegoed, maar nu was de strijd bijna verloren. Hitler wilde de eer aan zichzelf houden. Letterlijk. 30 april 1945 moet de laatste dag van zijn leven worden. Het testa- ment is al geregeld, maar hij heeft nog één laatste wens: trouwen. Bij leven had hij Eva Braun nooit de aandacht gegeven waar ze naar snakte, maar nu leeft ze in de geschiedenisboeken voort als mevrouw Hitler. Niemand wil zo dood worden gevonden, maar Eva wilde niets liever.

Grappig snorretje

Het is 1929. Eva is een doodnormaal meisje uit München dat werkt in een fotozaak. Op een dag stapt een vriend van de eigenaar de winkel binnen, een zekere Adolf Hitler. Eva vertelt haar zus: “Ik heb een knappe man ontmoet in de winkel. Hij had een heel grappig snorretje.” Eva is dan pas 17, Adolf al 40. Ze had hem kunnen kennen van zijn politieke activiteiten, maar dat doet ze niet. “Ze was er trots op dat een man die zoveel ouder was interesse in haar toonde,” zei Gertraud Weisker, een nichtje van Eva, in een documentaire uit 2001. “Ik denk niet dat ze goed wist wie hij was en wat hij beoogde. 

De twee spreken stiekem af, maar Eva’s vader komt erachter en hij ziet de relatie niet zitten. In een brief verzoekt hij Adolf om het contact te verbreken. Vermoede- lijk heeft Eva de brief nooit aan hem gegeven. De afspraakjes gaan dan ook gewoon door. Alleen wordt Adolf steeds succesvoller en hij heeft steeds minder tijd voor Eva. Weisker: “Ze was een gelukkig meisje, maar die ontmoeting met Hitler veranderde alles. Ze werd depressief. Hitler was altijd weg en zij zat thuis te wachten op zijn telefoontjes, terwijl ze haar ouders niks kon zeggen. Dat is geen fijn leven voor een jong meisje.” In 1932 kan ze het niet meer aan. Ze pakt haar vaders pistool en mikt op zichzelf. Ze schiet raak, maar overleeft de zelfmoordpoging wel.

Hitler schrikt zich kapot, hij is volop in campagne, een schandaal is wel het laatste waar hij op zit te wachten. Bovendien heeft een andere vriendin een jaar eerder ook al zelfmoord gepleegd. Geli Raubal (een dochter van zijn halfzus een halfnichtje dus), woonde als schoonmaakster in zijn appartement in München. Ook Geli was ongeveer 20 jaar jonger dan Adolf. Ondanks de familieband zouden Adolf en Geli een seksuele relatie hebben.

Die kwam na de zelfmoord van Geli dus ten einde. De reden? Volgens de ene historicus omdat ze het leven met de dominante Adolf niet meer trok, volgens de andere omdat ze een liefdesbrief van Eva vond.
 Hoe dan ook, Adolf spoedt zich na het horen van het nieuws over Eva gelijk naar haar bed. Adolf is dan de Brad Pitt en George Clooney van zijn tijd, zeker 
in Duitsland. Macht erotiseert nou eenmaal en Hitler wordt aanbeden. Ook door vrouwen. Dat moet vooral zo blijven, vandaar dat zijn contacten met Geli en Eva zich in het geheim voltrekken.

Dit was een gedeelte van een verhaal uit de nieuwe Panorama. Wil je de volledige versie lezen? Bestel dan hier het blad of lees het artikel in Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws