Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre boetes

Flauwekulboetes en -vorderingen, wie krijgt ze niet? Nu denkt u natuurlijk aan het verkeer, maar er zijn veel meer ‘vergrijpen’ waarvoor vandaag de dag het bonnenboekje wordt getrokken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Te moe voor seks

Vordering: 10.000 euro

Waar: Frankrijk

Wanneer: november 2009

De 51-jarige Jean-Louis en zijn echtgenote Monique staan voor de rechter. Na 21 jaar huwelijk ligt het stel in scheiding, volgens de vrouw wegens het ‘ontbreken van een actief liefdesleven’. Jean-Louis ontkent niet. Door werk en ziekte heeft hij zijn echtgenote niet naar behoren kunnen bevredigen. De rechter gaat akkoord met de echtscheiding. Maar dat niet alleen: hij oordeelt dat Jean-Louis de oorzaak is van de scheiding en legt hem daarom een boete op van 10.000 euro, te betalen aan zijn vrouw. De reden? Jean-Louis is ‘de verplichtingen die bij het huwelijk horen’ niet nagekomen. Artikel 215 van het Franse wetboek stelt dat getrouwde koppels een gemeenschappelijk leven dienen te delen. Dit impliceert volgens de rechter tevens dat ze seks zullen hebben. Vermoeidheid en problemen op het werk zijn volgens de rechtbank geen wettelijk geldende redenen om geen seks te hebben.

Opmerkelijk: De tekst uit het Nederlandse Burgerlijk Wetboek, Art 1:81 BW: ”Echtgenoten zijn elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.” En daar komt de zin die ook een actief seksleven voorschrijft: “Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen.” Dus ook regelmatig een verplicht hoogtepunt!

Papiertje in vuilnisbak

Vordering: 400 euro

Waar: België

Wanneer: oktober 2013

Ruth Janssens (46) loopt over straat in het Belgische Mechelen. Het is guur weer. Met haar handen diep in de zakken van haar jas, voelt ze plots een papiertje. Een oud recept van haar huisarts, dat ze nooit heeft gebruikt. Ruth verfrommelt het papiertje en deponeert het in een vuilnisbak. Netjes toch? Nee, helaas: via de naam op het briefje wordt Ruth opgespoord door de gemeente. Ze krijgt een boete van 250 euro plus een rekening van 150 euro voor (zoals Vlamingen dat zo mooi kunnen verwoorden) ‘het opruimen van het stort’. De reden voor deze straf van in totaal 400 euro? Gepersonaliseerd afval hoort niet thuis in een openbare vuilnisbak.

Opmerkelijk: De boete werd uitgedeeld in het kader van de Belgische GAS-wet (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) die bedoeld is om ‘gedra- gingen die als storend worden ervaren’ streng te bestraffen. 

Vleermuizen verjagen

Vordering: 260.000 euro

Waar: Nederland

Wanneer: februari 2015

Of de 22-jarige Simon Liewes maar even een boete van 260.000 euro wil betalen. Zijn vergrijp? Liewes is eigenaar van een oude bouwval: een steenfabriek. Hij zou daar een muur en een schoorsteen hebben gesloopt. Een plek waar beschermde vleermuizen overwinteren. Sloop is dus een overtreding van de Flora- en faunawet. Een ernstig vergrijp, vandaar de hoge boete.

Wanneer Liewes de zaak voor laat komen, brengt het ministerie van Economische Zaken, dat de boete oplegde, het boetebedrag terug tot ‘slechts’ 20.000 euro. Bij nader inzien zou enkel een deel van de muur zijn vernield. Maar volgens Liewes is de zwaar vervallen muur uit zichzelf ingestort. Uiteindelijk veegt de rechter de complete boete van tafel. Ook de sloop van de schoorsteen is Liewes niet aan te rekenen. Dat moest hij op last van de gemeente, omdat deze op instorten stond.

Opmerkelijk: De advocaat van Liewes tegenover de rechter: “Voor een winkeldiefstal krijg je 250 euro boete. Voor het verjagen van een paar vleermuizen 260.000. Wat is nou een zwaarder misdrijf?” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.