Bizar
3

Bizar: Wij waren bij het NK Gazonmaaierrace

De essentie van sport is dat je het gras voor de voeten van je tegenstander wegmaait. Bij het NK Gazonmaaierrace is dat...

De essentie van sport is dat je het gras voor de voeten van je tegenstander wegmaait. Bij het NK Gazonmaaierrace is dat natuurlijk niet anders. 

“O, o, o, wa zien wie daor, dames en heren?”

Spreekstalmeester Dirk- Jan Vreeman houdt het bijna niet meer. 

“Michiel van den Brink uut het prrrrachtige Brummen ligt plat op zien machine om het verschil goed te maken! En Michiel van Duin, op zijn kanariegele gazonmaaier, is ook niet vies van een beetje gasgeven!”

Terwijl Dirk-Jan naar adem hapt, vliegen acht opgevoerde gazonmaaiers door de bocht. Als een zwerm muggen, met van die hoge pieptoontjes boven een bul- derende knalpijp, zij aan zij over het parcours. Tijdens de eerste manche van de dag lag er nog een grasmat op de baan waar De Kuip een puntje aan kon zuigen. Nu, tijdens de derde manche, is er nauwelijks nog een sprietje te zien. Dirk-Jan: “Ja, ja, ja! Kijk Chris Westerveld dan, dames en heren! Hij loopt rood aan! Zijn testosteron begint te borrelen!” 

Ergens in het midden van de driehoek Zutphen-Winterswijk-Doetinchem is het NK Gazonmaaierrace aanbeland bij racedag nummer 8. Na vandaag wordt er nog gereden in Stompwijk en Westerbeek waarna het seizoen zeer waarschijnlijk wordt beslist tijdens het finaleweekend in het Noord-Limburgse Lottum. 

En ik maar denken dat gazonmaaierracen een gebbetje was. Een lollig evenement, bedacht in beschonken toestand aan de bar. En er dan ’s ochtends achterkomen dat het nog steeds een goed idee is. 

Gazonmaaierracen is een serieuze bezigheid, zoveel werd me wel duidelijk toen ik met de organisatie van het Spektakelweekend belde, het tweedaagse hoogtepunt van het jaar in de Achterhoekse gemeente. Ik zag NK Gazonmaaierrace op het affiche staan, naast het NK Combinerace een dag later, dus ik dacht met mijn stomme hoofd dat “zou ik mee mogen doen?” een volstrekt normale vraag zou zijn. Ik ging er namelijk voor het gemak van uit dat het NK Gazonmaaierrace werd verreden met gazonmaaiers die je in de bouwmarkt koopt. Niet al te moeilijk dus. Een kind kan de was doen. Of beter gezegd: een kind kan het gras maaien.

Astronomische snelheid

Arno Tankink, organisator van het Spektakelweekend en lid van motorclub Mariënvelde (“Geen bende hè, die maken we zelf wel!”), bleef even stil aan de andere kant van de lijn. Ik wist niet of ik na een paar seconden voor gek zou worden verklaard en keihard in mijn oor zou worden uitgelachen.

Het bleef ergens in het midden.

Arno: “Je wilt meedoen met de gazonmaaierrace? Dat, eh... dat kan niet. Zal ik je even een filmpje sturen?”

Een paar minuten later appte hij een filmpje van een kleine minuut. Daarin zag ik op hol geslagen gazonmaaiers die met een noodgang door de drek scheurden. Met mannen erop die eruitzagen als Formule 1-piloten. In overalls en met helmen op het hoofd, omdat je er niet aan moet denken om uit de bocht te vliegen zonder bescherming.

Arno aan de telefoon: “Het zijn machientjes van 600 cc.”

Dat klonk als Spaans in mijn oren, over motoren kun je me alles wijsmaken, maar ik wist wel: 600 cc klinkt veel. En dat gaat blijkbaar dus hard. Zeker 100 kilometer per uur, wist Arno me te verzekeren. Dus meedoen? Onverstandig.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je meer lezen over grasmaaierracen? Bestel de nieuwe editie van Panorama hier, of lees het op Blendle.

M. Jacobs

Beeld: Rick Nederstigt