Door: M. van Nugteren Fotografie:
Bizar
1

Amerikaanse zalmen zitten bomvol cocaïne

Het is al een tijd lang de vraag in de wondere wereld van het dierenrijk: waarom leven de rondzwemmende zalmen in de Pug...

Het is al een tijd lang de vraag in de wondere wereld van het dierenrijk: waarom leven de rondzwemmende zalmen in de Puget Sound, een zeearm van de Stille Oceaan (Amerika), korter dan andere zalmen waar dan ook ter wereld? Het antwoord lijkt nu bekend. En het is nog hoogst opmerkelijk ook. Al die vissen blijken bomvol cocaïne te zitten.

En dat niet alleen. Ze zitten ook vol antidepressiva. En Prozac, en ibuprofen. En u raadt het al: nog véél meer medicijnen en andere drugs die wij mensen met z'n allen massaal gebruiken. De zalmen zijn positief getest op maar liefst meer dan 80 verschillende geneesmiddelen.

Lees ook: Wéér dier de dupe van selfie: zwaan gedood voor achterlijke foto

Besmet door de mensheid

Al die stoffen komen via het rioolwater in het weefsel van de vissen terecht. Lekker dan, zullen die zalmen denken. Heb je de mensheid weer! Zelfs vissen die volgens allerlei geleerden en professoren in schoon water zouden zwemmen, bleken 'besmet'.

De hoeveelheid troep die dagelijks in de Puget Sound gestort wordt, neemt steeds verder toe. Volgens onderzoekers zou het kunnen dat de zuiveringsinstallaties de hoge concentraties niet kunnen verwerken. Aha! Die installaties zijn dus duidelijk niet het neusje van de zalm!