Door: Yvo Osterloh
Bizar
4

Als misdaad loont: de tien grootste overvallen (FOTO'S)

Het lijkt een snelle jongensdroom: binnen no time zwemmen in het geld. Deze rovers flikten het.

Het lijkt een snelle jongensdroom: binnen no time zwemmen in het geld. Deze rovers flikten het.

Dat men in de onderwereld geweld niet schuwt, is een waar gegeven. Maar eens in de zoveel tijd vangen we een glimp op van een tot in de puntjes uitgedachte miljoenenroof, waarbij slachtoffers grotendeels alleen materiele schade lijden. Vandaag een top 10 van de grootste roven ter wereld. 

10. Centrale bank Brazilië, Fortaleza - 70 miljoen dollar

Deze gewiekste rovers huurden een woning in de stad Fortaleza en gingen op in de massa. Gedurende drie maanden groeven zij een tunnel van bijna 80 meter die regelrecht onder de bank uitkwam. In één weekend maakten de rovers 3,5 ton aan papiergeld met een waarde van ongeveer 64 miljoen euro buit. Van een groot deel van dit ongelooflijke bedrag ontbreekt nog ieder spoor.

Lees en zie ook: lid 'Audi-bende' moet ruim vier jaar brommen

9. Hatton Garden, Londen - 200 miljoen euro - 2015

Zes mannen braken tijdens deze roof door het dak van de bank in en seilden ab door de liftschaft naar de kelder. Daar schakelden zij een zeer geavanceerd beveiligingssysteem uit en boorden een gat door een betonnen muur om in de kluis te komen. Twee dagen lang bleef de kraak onopgemerkt, dus besloten ze nog een keer terug te gaan. In totaal maakten de rovers tijdens deze roof 200 miljoen euro buit. Later werden ze gepakt.

8. British Bank of the Middle East, Beiroet - 206 miljoen euro - 1976

Tijdens de burgeroorlog in de jaren zeventig zag Yasser Arafat zijn kans schoon om voor zijn Palestijnse bevrijdingsorganisatie de Britse bank te beroven. De buit, bestaande uit goudstaven en biljetten, bleek zo groot en zwaar te zijn dat het met vrachtwagens naar een cargovliegtuig vervoerd moest worden om vervolgens het land uit te smokkelen.

Lees en zie ook: vrouw berooft bank terwijl vader haar afzet voor sollicitatiegesprek

7. SMBC Bank roof, Londen - 229 miljoen euro 

Hugh Rodley, het brein achter deze kraak, huurde hackers in en opende een hoop buitenlandse bankrekeningen. Vervolgens stuurden de gangsters valse betalingsoverdrachten. Door wat schoonheidsfoutjes in het papierwerk liepen deze criminelen uiteindelijk toch tegen de lamp.

6. Dar Es Salaam Bank roof, Bagdad - 282 miljoen euro - 2007

In 2007 troffen de medewerkers van de bank een lege kluis aan waarvan de deur wagenwijd openstond. Men denkt dat de roofocervallers zijn geholpen door een militie, omdat het anders onmogelijk zou zijn om ongezien langs alle controleposten te komen.

5. Obligaties, Londen - 292 miljoen euro - 1990

Een simpele kruimeldief, bewapend met een mes, beroofde in de jaren negentig een werknemer van de Engelse bank, niet wetende dat de man 301 obligaties met een waarde van 292 miljoen euro vervoerde. Voordat de dief kon worden ingerekend, werd hij dood gevonden met een schotwond in zijn hoofd. Alle obligaties, op twee na, kwamen bij de rechtmatige eigenaren terug. 

Lees en zie ook: Kim Kardashian slachtoffer brute overval (VIDEO + FOTO'S)

4. Gardner Museum, Boston - 458 miljoen dollar - 1990

Beloning van 5 miljoen dollar

Tijdens de van origine Ierse feestdag St. Patrick's Day vermomden een groep dieven zich als politieagenten en beroofden zo het museum. Ze namen 13 kunstwerken mee met een waarde van bijna een half miljard. Deze zaak is vooralsnog onopgelost en van de daders ontbreek ieder spoor.

Lees en zie ook: Australische gangster schiet zichzelf in z'n ballen 

3. Russische hackers - 1 miljard euro

Russische hackers stalen gedurende twee jaar bijna 1 miljard euro. Ze braken online in bij honderd banken in dertig landen. Nooit namen ze meer dan 10 miljoen mee per bank. Ook deze zaak blijft vooralsnog onopgelost.

2. Centrale Bank van Irak - 1 miljard euro - 2003

 

Aan de vooravond van de militaire operatie Dessert Storm, gaf Sadam Hussein de opdracht aan zijn zoon om bijna 1 miljard euro weg te sluizen. Nou, geen sluizen, want er kwamen drie tractors en een groep mannen aan te pas om het geld af te voeren.

1. Stephane Breitwieser - 1.4 miljard euro - Europa.

 

Stephane Breitwieser, een Franse ober, stal in zes jaar tijd eigenhandig ruim 239 kunstwerken uit 172 verschillende musea. Het aparte aan Stephane is dat hij het niet voor de winst deed, maar simpelweg voor zijn eigen collectie. De kunstwerken werden teruggevonden in zijn slaapkamer in z'n moeders huis. In 2001 werd hij veroordeeld tot slechts drie jaar celstraf.

Misdaad loont niet? Soms wel..