Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Bizar
3

Aan de race!

Op vrijdagavond is het op veel plaatsen in Nederland al jaren vaste prik: straatraces. Ronkende motoren, keiharde muziek...

Op vrijdagavond is het op veel plaatsen in Nederland al jaren vaste prik: straatraces. Ronkende motoren, keiharde muziek, mega boxen, piepende banden, rokende uitlaten. Geen Ferrari's aan de start, maar Mitsubishi's, Subaru's, Audi’s en Golfjes. Lak aan het verbod, maling aan de torenhoge boetes, geen ontzag voor inbeslagnames. Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Een groep jongens van nog geen 18 tot midden 30 hangt rond op de Bunschoterweg in de Rotterdamse Eemhaven. Sommigen hun vriendin meegebracht. Ze roken sigaretten en drinken mixdrankjes. Om hen heen staan auto’s. De merken zijn verschillend, maar ze zijn allemaal gestyled en getuned. En zonder uitzondering zijn ze snel. “Want ja, daar gaat het om hè, snelheid,” zegt Sam, een van de straatracers. Hij heeft een joint in de ene hand en een blikje drinken in de andere. “We rijden hier over een mooi recht stuk, dus rijvaardigheid komt er niet echt aan te pas. Pedal to the metal, dat is wat hier telt. Full throttle over de finish gaan.”

Lees en zie ook: als elke seconde telt! Verslaggeefster gaat op pad met traumateam

Sam heeft al menige race gereden. “Het is de kick, weet je. De grommende motoren bij de start, de blinkende lichtjes van gestylede wagens, de adrenalinestoot als de race begint en je snelheid begint op te bouwen, vanuit je ooghoeken je tegenstander in de gaten houdend. Zo vet!” Precies zo gaat het een paar minuten later. Twee wagens nemen het tegen elkaar op in een nek-aan-nekrace die uiteindelijk door een Opel Vectra wordt gewonnen. Niet helemaal zonder risico, want ondanks het rechte parcours lijkt de winnende chauffeur halverwege de rit bijna de controle over het stuur te verliezen. Zijn wagen maakt een plotselinge ruk naar links. Hij herstelt zijn fout en mist zijn tegenstander op een haar na. “Ik keek naar links om te zien waar de andere wagen was en trok daarbij het stuur mee,” legt de nog geen 18-jarige bestuurder later zijn bijna fatale actie uit. Een kleine vergissing, die grote gevolgen had kunnen hebben.

Achterop een vrachtwagen

Het gaat soms echt mis, ook bij ervaren racers. Zo kroop de professioneel legaal straatracer Sermad Aldoghachi (36) afgelopen september nog door het oog van de naald. Hij smakte met zijn blauwe Honda op de E19 van Antwerpen naar Breda achterop een vrachtwagen. Een ongeluk dat hij ternauwernood overleefde. Volgens agenten zou Aldoghachi 200 kilometer per uur hebben gereden en bestaat het vermoeden dat hij verwikkeld zou zijn geweest in een illegale straatrace. En als het bij de echte racers al misgaat, dan is het niet verwonderlijk dat het er bij vele amateurs en hobbyisten niet beter uitziet.

Lees ook: snelweg naar de hel: Panorama rijdt per vrachtwagen naar de 'jungle' van Calais

Zo werd in mei van dit jaar een 18-jarige aangehouden voor deelname aan een straatrace in het centrum van Zaandam. “Bij het stoplicht naar elkaar loeren,” zegt Sam. “Zo werkt dat. Je daagt de auto naast je uit door de motor te laten brullen.” Nadat enkele veelbetekenende blikken zijn uitgewisseld is het wachten op het groene licht. Sam: “En dan plankgas tot aan het volgende stoplicht. Wie het niet redt heeft verloren,” omschrijft Sam het racen op een binnenstadcircuit. Hoe spannend het ook mag klinken, voor de Zaandammer liep het allemaal minder fortuinlijk af. Tijdens zijn race over de Rozengracht klapte hij vol op een geparkeerde auto en werd door de politie opgepakt. “Blikschade komt voor,” stelt Sam. “Vervelend wordt het pas als het om mensenlevens gaat.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete reportage van onze verslaggever Peter Blasic? Je leest het in editie 5 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.