Vlees met karakter, kaas met pit
Een goede borrelplank begint niet met liflafjes, maar met lef. Een plank voor mannen heeft vlees waar smaak aan zit. Denk aan droge worst, plakken serranoham die glanzen van het vet of een stevige pastrami die bijna uit zichzelf “eet me” zegt. En wil je écht gek doen? Pleur er dan gewoon wat spareribs en biefstuk op. Vet is geen vijand, vet is smaak.
Kaas hoort ernaast te liggen alsof ze ruzie hebben, maar stiekem niet zonder elkaar kunnen. Een belegen of oude kaas voor de bite, een romige brie en - als je durft - een blauwe kaas. Geen brave blokjes uit de supermarkt, maar échte stukken.
Voeg daar een grof stokbrood, een klodder grove mosterd en wat augurkjes aan toe. Meer heeft een man niet nodig. En als iemand om hummus vraagt? Dan wijs je gewoon iemand de deur.
Bier. Natuurlijk bier.
Wijn is voor diners met een tafelkleed. Bier is voor mannen die lachen, schreeuwen en proosten onder het genot van een lekkere hap. En wil je écht genieten? Kies dan voor een lekker speciaalbiertje op de vrijdagavond bij je borrelplank. Een blonde tripel bij romige brie, een IPA bij oude kaas en een donkere quadrupel bij blauwe schimmelkaas. Of gewoon zo’n lekkere, simpele gouden rakker. Waar je blij van wordt.
Nog even serieus
Laat je plank niet uren staan. Kaas hoort op kamertemperatuur, vlees moet koel blijven. En die houten plank? Nooit in de vaatwasser. Even schoonmaken, afdrogen, insmeren met olie en hij gaat jaren mee.
En wat er overblijft na zo’n avond? Kruimels, lege flesjes en - als het goed is - een lekkere kater de dag erna. Precies zoals het hoort.
Dus, schuif die hummus aan de kant, trek een biertje open en bouw een plank waar je trots op kunt zijn. Geen tierelantijntjes, geen poespas - gewoon goed eten, koud bier en sterke verhalen. En laat het nou nét het einde van de week zijn: het perfecte moment om zo’n goed gevulde houten plank op tafel te zetten en je vrienden uit te nodigen.
- Gall en Gall
- Adobe Stock