/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FfybRlzKwELIPaD1749643453.jpg)
Universitair hoofddocent sociale psychologie Tila Pronk deed onderzoek naar de psychologische gevolgen van datingapps. In gesprek met RTL Nieuws legt ze uit waarom mannen massaal achterblijven in het digitale datingtijdperk, en waarom vrouwen juist overspoeld worden met aandacht.
Voor iedereen lastig
"Datingapps zijn voor zowel heteromannen als heterovrouwen moeilijk", vertelt Pronk. Het is verschilt echter op wat voor vlak. "Mannen liken ongeveer de helft van de profielen van vrouwen, vrouwen maar 5 procent van de mannen – en het is vaak ook maar een heel klein clubje mannen dat alle likes krijgt. Bij de overige mannen kan dat leiden tot onzekerheid, boosheid en frustraties."
Bij de dames gaat het de andere kant op. "Vrouwen worden juist overweldigd en krijgen vaker dan mannen vervelende, agressieve of seksuele opmerkingen", aldus Pronk.
Kritisch door veel keuze
Het is op zich niets nieuws dat vrouwen selectiever zijn dan mannen. "Dat was vroeger tijdens het uitgaan ook al zo. Op datingapps leidt het ertoe dat vrouwen al gelijk na het aanmelden zoveel reacties en dm's krijgen dat ze denken: ho even, rustig aan", vertelt Pronk.
Dat klinkt als een luxeprobleem, maar het kan dus ook overweldigend zijn. Daarom dat vrouwen dan struikelen over iets ogenschijnlijk onbenulligs zoals een spelfout of een scheve selfie.
Aan de andere kant van het scherm zitten mannen die vaak helemaal geen reacties krijgen. "Veel van hen hebben nu maar als strategie dat ze niet eens kijken naar profielen en gewoon iedereen accepteren, in de hoop dat er iemand tussen zit die hen ook accepteert."
De oplossing volgens Pronk
Klinkt allemaal vrij somber, maar Tila Pronk ziet ook een uitweg. Haar belangrijkste tip? Zet een limiet op hoeveel profielen je per dag bekijkt, bijvoorbeeld maximaal tien. Zo voorkom je keuzestress en raak je niet ontmoedigd.
Daarnaast raadt ze aan om anders te kijken naar de profielen. Stop met zoeken naar de 'perfecte match' en focus op iets kleins dat je aanspreekt: een grappige tekst, een bijzondere hobby of een spontane foto. Wie weet kan dat helpen.
- RTL Nieuws
- Adobe Stock