Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een kijkje in de illegale keuken van een 3D-wapenprinter: 'Ik vind het individuele vrijheid'

Misdaadjournalist Sven van der Meulen spreekt af met een 3D-wapenprinter en laat zien wat de gevaren zijn van deze zorgwekkende ontwikkeling.

3D-wapenprinter

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) liet in oktober 2024 al weten zich behoorlijke zorgen te maken over 3D-geprinte wapens. Dat zijn wapens die mensen zelf thuis kunnen maken met een 3D-printer. Je koopt zo'n apparaat, downloadt de blauwdruk voor een pistool op internet, en printen maar.

"Door dunne laagjes gesmolten plastic nauwkeurig op elkaar te stapelen, kunnen complexe objecten, zoals vuurwapens, worden gecreëerd", aldus Martin Janssen van het NFI. "Het proces omvat vaak het printen van vele losse onderdelen, die uiteindelijk samengevoegd worden tot een volledig functioneel wapen."

Zeer makkelijk

Dat gebeurde voor het eerst in 2013, toen rechtenstudent Cody Wilson zijn creatie 'De Liberator' aan de wereld toonde, een pistool die uit zestien van plastic geprinte onderdelen bestond. Alleen de slagpin was van een ander materiaal. Maar inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en vormen 3D-geprinte wapens een serieus probleem.

Zo werd in 2021 de grootste illegale 3D-wapenwerkplaats ooit aangetroffen in Nederland, gerund door de Zuid-Hollandse Julian C. De man had negen machines tegelijk in gebruik. Daarmee printte hij allerlei losse onderdelen voor wapens. Hoe C. dat geleerd had? "Via Google en YouTube", zei hij zelf tijdens de rechtszaak. Julian C. moest uiteindelijk ruim 2 jaar brommen.

Door zaken als deze weten we dat het behoorlijk laagdrempelig is geworden om zelf een wapen te maken. Voor een paar honderd euro heb je al zo'n printer en de rest vindt je wel op internet. Het resultaat: een wapen dat dodelijk en redelijk accuraat kan zijn.

Sven van der Meulen

Misdaadjournalist Sven van der Meulen, van het YouTube-kanaal Vrije Vogels, duikt zelf in de wereld van de 3D-geprinte wapens. In zijn nieuwste video bestelt hij 3D-printer, maar print zelf geen wapen. Dat is immers strafbaar. Wel legt hij contact met iemand die wél zo'n wapen heeft geprint.

Het gaat om een FGC9, een semi-automatisch vuurwapen. De meeste onderdelen zijn geprint, zo wordt duidelijk uit de video, maar sommige stukken heeft de maker gewoon via AliExpress besteld. De metalen loop, bijvoorbeeld. En een veer.

In zo'n 10 minuten zet de man het wapen in elkaar. Zelf laat hij zien dat hij er al eens mee heeft geschoten. Het ding werkt dus. "Ik vind het ook wel individuele vrijheid", legt de wapenmaker uit, waarna hij pleit voor een soort Amerikaans systeem, waarin Nederlanders wapens mogen bezitten. Alleen mensen die een strafblad hebben zouden moeten worden uitgesloten, aldus de wapenmaker.

'Valt niet tegen te houden'

Als Van der Meulen aangeeft dat er ook steeds meer 3D-geprinte wapens bij onderwereldfiguren worden aangetroffen, stelt de wapenmaker dat die criminelen toch wel hun spullen komen. Of het nu uit de printer is of uit het Oostblok. "In Nederland is die wapenhandel wel, ja, in gezonde staat om het zo te zeggen."

Volgens de man is de geest ook uit de fles, wat betreft mensen die hun eigen wapens printen. "De techniek die vooruit gaat valt niet tegen te houden door wetten te maken", zegt hij. "En dit is onderdeel van de techniek die vooruitgaat. Of ze dat leuk vinden of niet. Kijk, ik ben maar een hobbyist, dus ik ben geen gevaar. Maar ja, ik kan me wel voorstellen dat als de politie criminelen ziet met hele 'farms' om 3D-wapens te printen, dan kan ik me wel voorstellen dat ze zoiets hebben van: ja..."

Misdaad
  • Vrije Vogels
  • Vrije Vogels