/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FVpgQq137f3w2Ga1749468769.jpg)
Afbeelding boven ter illustratie
Onder de naam ’Vetis’ werd jaren terug een mega-onderzoek opgetuigd naar de illegale handel in anabole steroïden en geneesmiddelen. Meerdere mensen werden opgepakt, onder wie Joey C., de man die volgens de verdenkingen leiding gaf aan de operatie. Dat schrijft de Telegraaf. Deze start het proces in de rechtbank van Schiphol.
Voor de context: anabole steroïden zijn chemische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, die een belangrijke rol kunnen spelen in het vergroten van spiermassa en kracht. Het gebruik van de stoffen is niet strafbaar, echter is de handel erin dat wel. Net als de productie van steroïden anabolen.
Undercoveropgeratie
Als de douane in 2019 op grote partijen grondstoffen voor anabolen en geneesmiddelen stuit, gaan de alarmbellen daarom af. Vooral door de grote omvang van de zendingen worden direct de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en het OM ingeseind. Die starten een onderzoek naar de zaak.
Hoofdverdachte is volgens de Telegraaf ene Joey C., een 38-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rozenburg. Het adres waar de grondstoffen geleverd zouden worden, staat op zijn naam. De diensten vermoeden dan ook dat hij bezig is met de productie van steroïde anabolen. Ze plaatsen een gps-tracker in een machine die C. ook zou hebben gesteld.
De FIOD vermoedt dat C. zijn handel samen met twee broers via webshops verkoopt. Daar kunnen klanten ook veel andere geneesmiddelen kopen, zoals Oxazepam en Viagra. Eén specifieke betaaloptie valt op. Klanten zouden cash geld kunnen afleveren in een postbus. Underconveragenten doen vervolgens aankopen en houden de postbus in de gaten. Het geld moet tenslotte ook opgehaald worden.
Uiteindelijk komen er acht verdachten in beeld: wat broers, hun vriendinnen, een oom en twee buitenstaanders. In totaal zouden ze zo'n 6 miljoen euro hebben omgezet met de illegale handel. Poen dat ze bij een veroordeling allemaal moeten afstaan aan de staat, zo is de verwachting.
Niet zonder risico's
Enkele jaren terug verscheen er een rapport met de naam Sterk Spul, gemaakt door Bureau Beke en de VU in Amsterdam. Daarin werd geschat dat Nederland zo'n 100.000 tot 200.000 recreatieve dopinggebruikers telt. Anabolen worden vooral onder krachtsporters gebruikt. En die kopen het spul dus onder andere online.
Populaire merken worden echter niet zelden gekopieerd en een deel van de illegale namaak-steroïde anabolen blijkt echter niet te bevatten wat de verpakking vermeldt. "Circa 80 tot 90 procent van de stoffen in de verpakking blijken niet overeen te komen met het etiket", aldus het rapport. "Dat varieert van geen werkzame stof bevattend tot aan overdosering."
- De Telegraaf
- Adobe Stock