/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FkAmigoibRz4RHz1749124733.png)
In het criminele circuit staat de 63-jarige Amsterdammer bekend als 'Lange', 'De Denker', 'Knim' en 'Sappiemaster'. Hij vormde volgens justitie na de dood van de beruchte Klaas Bruinsma samen met Stanley Hillis en Jan Femer - beiden geliquideerd - de zogenaamde 'Delta-top', een groep criminelen die zich bezighielden met wapens en drugs.
In 1996 en 2000 werd K. veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs, en in 2013 voor cocaïnesmokkel. Kortom, de Amsterdammer speelde jarenlang een prominente rol binnen de Nederlandse onderwereld.
Opgepakt in Libanon
In 2022 werd K. samen met zijn schoonzoon Najim Z. opgepakt in Libanon. Daar woonde hij al een aantal jaar. Maar volgens het OM hielden zij zich ook bezig met criminele activiteiten. "De verdachte is geen eendagscrimineel maar een professional", zo klonk het afgelopen woensdag in de rechtszaal, waar er 9 jaar cel tegen hem werd geëist. K. zou verantwoordelijk zijn voor een cocaïnewasserij en de invoer van honderden kilo's coke. Het bewijs tegen hem bestaat onder meer uit onderschepte telefoonberichten van de gekraakte dienst Sky ECC.
In juni 2023 werd K. in deze zaak veroordeeld tot 6 jaar cel. Ook toen was er 9 jaar geëist tegen K., maar omdat het OM onvoldoende kon bewijzen dat een lading coke in zijn bezit was geweest, kreeg de Amsterdammer minder straf. Dat hij verantwoordelijk was voor een andere, zoekgeraakte lading van 400 kilo cocaïne, achtte de rechtbank wel bewezen. Die drugs werden later per ongeluk met een lading bananen bezorgd bij een Duitse supermarkt.
Interviews
In juni 2023 - Mink K. was toen al uitgeleverd aan Nederland - kwam Het Parool met opmerkelijk nieuws. Volgens de krant vormden twee door Mink gegeven interviews belangrijk bewijs in de zaak tegen de 'De Denker'. In 2019 werd de Amsterdammer in Libanon geïnterviewd voor de NPO-productie Narcostaat, gepresenteerd door Danny Ghosen. K. sprak over geweld in de onderwereld, coke én over het feit dat hij een PGP-telefoon gebruikte. PGP staat voor Pretty Good Privacy, een encryptiemethode die chat- en telefoonverkeer versleutelt.
Volgens Het Parool waren de geheime diensten toevallig op datzelfde moment bezig met een onderzoek naar PGP-telefoons, die onder meer door criminelen werden gebruikt. En toen ze na het interview van K. een aantal telefoons van een het merk Sky ECC natrokken, zou er slechts eentje geweest zijn in Libanon met een Nederlandse gebruikersnaam. Na verder onderzoek linkten ze Mink K. aan de telefoon. In 2021 werd Sky ECC gekraakt en kreeg de recherche toegang tot alle gesprekken.
Volgens justitie komt Minks taalgebruik in een ander interview met misdaadsite Crimesite bovendien overeen met gesprekken die zijn gevoerd met de Sky ECC-telefoon.
K's advocaat wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken en stelt dat er onvoldoende bewijs is dat de versleutelde telefoonberichten door K. zijn verstuurd. Er is nog geen datum geprikt voor de uitspraak in deze zaak.
- Het Parool, NOS
- ANP