Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie vordert 221 miljoen aan crimineel geld van Bolle Jos: hier gaf de drugsbaron zijn geld aan uit

Justitie wil knaken zien van 'most wanted-man' Bolle Jos, zo werd vandaag duidelijk. En veel poen ook.

Bolle Jos

De 33-jarige Brabander dook enige tijd geleden op in Sierra Leone, waar hij innige banden zou hebben met hooggeplaatste overheidsambtenaren én de president van het West-Afrikaanse land. Een klopjacht werd geopend, maar gezien de ogenschijnlijk gigantische invloed van Bolle Jos op zijn omgeving is het nog maar de vraag hoe serieus de Afrikaanse autoriteiten jagen op de Nederlander.

Nederland en België zien de topcrimineel in ieder geval het liefst zo snel mogelijk achter tralies. Zijn activiteiten in de onderwereld leidden al tot celstraffen van 13 jaar voor een mislukte cokeroof in België, 10 jaar voor een mishandeling van een bewaker in de Antwerpse haven en 24 jaar jaar voor meerdere cokestransporten, een gewapende overval en het geven van een liquidatieopdracht.

221 miljoen euro

Naar aanleiding van die laatste veroordeling van 24 jaar cel vordert justitie nu een megabedrag terug van de drugsbaron, namelijk 221 miljoen euro. Een recordbedrag, want nog nooit werd er via een ontnemingsprocedure zo gigantisch veel poen gevorderd van een crimineel.

Waar dat bedrag op is gebaseerd? In ieder geval op zo'n veertien coketransporten, waarmee de Brabander duizenden kilo's cocaïne zou hebben geïmporteerd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Goud, sierraden, vastgoed en meer

Maar daar houdt het niet op. Justitie stelt op basis van gekraakte chatdiensten dat Leijdekkers een belachelijk luxe leven leidde. Zo zou hij voor miljoenen aan Patek Philippe-horloges hebben gekocht bij een Antwerpse juwelier. Ook zou hij binnen een half jaar zo'n 975 kilo goud hebben aangeschaft. Dat kostte hem een slordige 47 miljoen euro, maar met de enorme prijsstijgingen zouden de staven inmiddels al zo'n 91 miljoen euro waard zijn.

Horloges, drugsinvesteringen en goud. Leijdekkers deed gigantische uitgaven. Maar hij stopte z'n vermogen ook in vastgoed, aldus het OM. Hij zou bijvoorbeeld in 2020 nog het Vogue Hotel in de Turkse badplaats Bodrum hebben gekocht, en schafte naar verluidt voor 2,4 miljoen euro een paar luxe optrekjes aan in Dubai.

De officieren van justitie stellen daarnaast dat Leijdekkers zich liet rondvliegen in privévliegtuigen en een jacht huurde voor 62.000 euro per week. En ook wat betreft zijn autosmaak zou hij geen genoegen nemen met een VW Polootje. De topcrimineel zou liever rondrijden in Bentleys en Lamborghini's. Kortom, wie het breed heeft, laat het breed hangen.

1 miljard

De eis is in deze strafzaak is dus bekend; het OM wil Leijdekkers honderden miljoenen ontnemen. Van een deel van zijn vastgoedportefeuille is natuurlijk wel duidelijk waar het staat, dus kan justitie proberen daar beslag op te leggen. Maar het totale bedrag terugvorderen is wellicht lastiger dan het lijkt. Jos is namelijk nog altijd op de vlucht en de locatie van zijn goudvoorraad, om maar eens wat te noemen, is niet bekend.

221 miljoen euro is een gigantisch bedrag, toch werd het totale vermogen van de drugsbaas eerder nog geschat op 1 miljard euro. Hij zou inmiddels mogelijk vastgoed bezitten in Afrika en het is onduidelijk hoeveel de Nederlander tegenwoordig binnenharkt met criminele activiteiten.

Misdaad
  • AD
  • Videostill AD/Follow The Money